3 entry daha
  • 14 ağustos 1992 yılında gürcistan'ın emperyalist güçleri de arkasına alarak abhazya'ya saldırmasıyla başladı. o zamanlar 300.000 nüfuslu abhaz halkı gürcülerle beraber yaşıyordu. o zamanın sayımına göre bu halkın 100.000'i sadece abhaz kökenliydi. geri kalanının büyük bir coğunluğu gürcülerden, ermenilerden ve ruslardan oluşuyordu. gürcistan'ın nüfusu da o dönemde 6.000.000 civarındaydı. yani bu iki devlet arasında ki güç farkı nüfuslarından da belli oluyor.

    18 ağustos 1992'den sonra gönüllü savaş birliklerinin abhazya ordusuna dahil olmasıyla birlikte gürcistan büyük bir direnişle karşılaştı ve gürcistan parlamentosu moskova'da yeltsin, e. şevardnadze ve abhazya başbakanı v. ardzınba'nın katılımıyla görüşmelere başladı. genel bir belge imzalandı ve 5 eylül 12.10'dan itibaren ateşkes olması, kuzey kafkasyalı gönüllü silahlı birliklerin abhazya dan çekilmesi, gürcistan'ın askeri kuvvetlerinin aktarılması, bölgenin resmi organlarının faaliyetlerine yeniden başlaması yönünde karar alındı.

    ateşkes, 5 eylül 12.20 de abhazya'daki eşera bölgesindeki abhaz mevzilerinden gürcü tarafına açılan ateşle bozuldu. orada da 22.30'da gürcü birlikleri tank saldırılarına başladılar.

    23 ekim 1992 de kasıtlı olarak özel gürcü birlikleri sohum'da, abhazya'nın devlet tarihi ve tarih edebiyat ve dil enstitüsünün arşivine bombalı saldırı düzenledi ve sonrasında bütün arşivi yakıp yok etti. bu arşivin bombalanması abhazya'nın bir çok tarihi eseri ve bilgilerini de yok etti.

    14 aralık 1992 de gürcü tarafı kuşatma altına aldığı tkvarçal şehrinden sivil halkı tahliye eden birleşmiş milletler güvencesinde olan rus helikopterini düşürdü. genelini kadın ve çocukların oluşturduğu 60 yolcu ve mürettebat öldü.

    1993 mart ve temmuz aylarında abhaz ordusunun taarruzları devam etti ve çok kanlı geçen muharebelerde binlerce kişi öldü.

    16-29 eylül 1993 yılında abhaz ordusunun son taarruzu gerçekleşti ve başkent sohum kurtarıldı. 30 eylül 1993'te cekilen birlikler ingur'a (abhazya - gürcistan sınırı) kadar geri püskürtüldü ve abhazya tekrar bağımsızlığına kavuştu.

    trivia: abhazya 1800'lü yıllara kadar bağımsızdı. 1800'lerde rusya savaşından sonra sürgünün beraberinde rusyanın himayesine girmesiyle dış işlerinde rusya'ya bağımlı kaldı. 1921'de bağımsızlığını ilan ettikten birkaç yıl sonra sovyetler birliği'nin oyunlarıyla yakapaça gürcistana bağlandı. 10 yıl sonra bir de bakmıştı ki dünya arenasında gürcistan'ın bir bölgesi gibi gözüküyordu. gürcistan'ın tam anlamıyla abhazyaya sahip olmak istemesiyle 1992 yılında başlayan savaşın öncesine dayananlar bunlardır.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap