1 entry daha
  • hans guido von bülow dostumuz, her yerde* inatla adını zikretmemize rağmen, entrisini yazıp da ellemeye kıyamadığımız bir herifçioğludur efendim.. beri yandan, 1830'un kırkbirkeremaaşallah dedirten bir kış günü, almanya'nın almanya kentinde doğmuş, ilk musikî derslerini friedrich wieck ve max ebewein biladerlerimizden almış olması da cabasıdır..

    liszt*, wagner* ve berlioz*'le yakın ahbap olmasının, bizim de yakın ahbabımız sayılmasını sağlayan hans beyim, önce st. gallen'de tiyator orkestrası şefi olmuş, sonra da berlin'de müzik dostları cemiyeti konserlerini yönetmekten kendini alamamıştır valla..
    1857'nin hercümerç dolu bir günü, dostumuz liszt'in kerimesi cosima ile dünya evine girmiş ve akabinde münih* hattına yerleşmiştir.. burada wagnerciğimle tebelleş olan hanscığım, 10 haziran 1865'in üşütük bir vaktinde, onun tristan ve izolde; ardından 21 haziran 1868'in derişik bir vaktinde de, yine wagner'in meistersinger operasyonlarının ilk temsillerini başarıyla yönetmiştir..

    lâkin, zevcesi cosima'nın wagner'le dar alanda uzun uzun paslaşmasıyla birlik bedbaht olan hanscığım, kendini yollara verip, gezici kumpanyalarda madrabazlık, hokkabazlık, trapez şoförlüğü ve meastroculuk yaparak, hayatını alın ve koltukaltı teriyle kazanmıştır.. çok kutlu bir adamdır efendim bu hanscığım, efendiciğim burada olaydı anlatırdı: beraber nasıl kut kut kutsaştıklarını.. ah ah..
    en son berlin filârmoni orkestrası'nı yönetirken görülmüş olan hans oğlan, kahire'de ölmüştür neticede..
    7'sini, 40'ını ve helvasını bizzat efendiciğim yapmıştır..
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap