• 19. yuzyilda yasamis (1830-1894) alman piyanist ve orkestra sefi*dir. dresden dogumlu bulow, dokuz yasinda ilk derslerini clara schumann'in babasi friedrich wieck'den almis, daha sonra da max eberwein, plaidy ve hauptmann gibi hocalarla calismistir. ailesi tarafindan hukuk okumasi icin leipzig'e gonderilen bulow, 1849 yilinda weimar'da liszt'le tanisarak yeni alman muzik ekolune dahil olmustur. anlatildigina gore hocasi liszt, bulow'un ailesini ogullarinin ileride iyi bir piyanist olacagi konusunda bizzat ikna etmistir. liszt'in kizi cosima ile 1857'de evlenen bulow, orkestra sefi ve piyanist olarak gercekten de parlak bir kariyere adim atmis ve 1864 yilinda munih saray orkestrasi'nin sefligine atanmistir. liszt ve wagner'in basini cektikleri yeni muzik ekolunun en atesli öncülerinden birisi olan bulow, burada wagner'in tristan ve izolde (1865) ve die meistersinger von nurnberg (1868) operalarinin ilk temsillerini yonetmistir.

    hans von bulow'un diger bestecilerle olan iliskileri de klasik muzik tarihinin sikca anlatilan anekdotlarina konu olmustur. lafini sakinmadigi veya polemik yaratmaktan cekinmedigi anlasilan bulow, brahms'in birinci senfonisini "beethoven'in onuncu senfonisi", verdi'nin requiemini de "ruhbani kiyafetler icinde bir opera" olarak nitelemistir. caykovski'nin sanatini takdir eden ve bati avrupa muzik cevrelerinde onun hakkinda iyi seyler yazip soyleyen bulow, bu bestecinin 1.piyano koncertosunu (boston senfoni orkestrasi'yla birlikte) ilk defa calan piyanist olma serefine de nail olmustur (25 ekim 1875). moskova konservatuari'ndan hocasi nikolai rubinstein'in koncertosunu begenmemesi uzerine caykovski, bu eserini bulow'a ithaf etmistir.

    cosima'nin 1869 yilinda kendisini richard wagner icin terketmesi ile bir hayli sarsildigi rivayet edilen bulow (birkac seneligine floransa'ya yerlesmis), ikinci evliligini 1882 yilinda oyuncu marie schanzer ile yapmistir. schanzer esi bulow'un biyografisini de yazmistir.

    kaynak: http://members.tripod.com/~wolfgang5/bulow.html
    web sitesi ile ilgili not*
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap