5 entry daha
  • delinemez ve güvenliği her şeyden üstün tutan bir savunma anlayışına sahip olduğu için "demir tigran" lakabını alan 1963-1969 yılları arası dünya şampiyonu.

    lev polugaevsky, petrosian savunmasını şu sözlerle övmüş zamanında: "o yıllarda sovyet şampiyonu olmak demir tigran'a karşı kazanmaktan daha kolaydı."

    kasparov, petrosian ve petrosian'ı doğuran süreç için benim ustalarım kitabında şöyle der:

    botvinnik'in yerine gelen zamanının ideal çocuğu. bu "erken brejnev" dönemiydi, yani metotlu sıkıştırma zamanı. brodsky mahkemesi, siniavsky ve daniel davası, çekoslovakya'ya tecavüz, düşünce özgürlüğünün tamamen boğulması... komünist ideallere inanç azaldı, onun yerini konformizm, suskunluk, tedbirlilik gibi kavramlar aldı. çetin çocukluğu, sağduyululuğu ve muazzam doğal yeteneği tamamen petrosian'a özgü özelliklerdi.

    tigran petrosian'dan beğendiğim bir sözle bitirelim:
    "satranç; şekli itibariyle bir oyun, içeriği itibariyle bir sanat ve ustalık kazanmaktaki zorluğu nedeniyle bir bilimdir. iyi bir kitabın veya iyi bir müzik parçasının verdiği zevk kadar zevk verebilir satranç; ancak yalnızca iyi oynamayı öğrendikten sonra gelir gerçek haz."
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap