9 entry daha
  • gerçek adıyla hamit fendoğlu, malatya merkeze bağlı bulgurlu köyü'nde dünyaya gelir. küçük yaşta ailesiyle birlikte malatya'ya taşınırlar ama köyü ve mensubu olduğu izol aşiretiyle ilişkilerini koparmaz. 1946'da dp'nin gençlik kollarıyla ilişkisi gelişir ve partiye üye olur. hamido renkli, hareketli kişiliğiyle malatya'da isim yapar, etkin kişiler arasında yerini alır. 27 mayıs 1960 darbesiyle göz altına alınarak yassıada'ya gönderilir. 1965 milletvekili genel seçimlerinde dp'nin devamı olan ap'nin listesinden malatya milletvekili seçildikten sonra 1969'a kadar milletvekili olarak tbmm'de görev yapar.

    tbmm'de tabii senatör sıtkı ulay'a, tip milletvekili çetin altan'a ve irfan solmazer'e saldırır. bu nedenle adı kavgacı olarak yayılır. daha sonra ap yönetimiyle anlaşamayıp partiden ihraç edilir ve aralık 1977'de yapılan seçimlerde sağın ortak adayı olarak malatya belediye başkanı seçilir.

    hamido'nun bu son dönemde kürt olmasından dolayı siyasi görüşlerini değiştirdiği yönünde rivayetler vardır. malatya'da 80 darbesinin şartlarını olgunlaştırmak amaçlı provakasyon yapmak için bahane arayan ülkücü gençlik derneği'nin özünde sağcı ancak kürt kimliğiyle ortada olan ve malatya'da bu kadar nüfuzlu birini hedef seçmeleri hiç de tesadüf gibi görünmüyor.

    ölümünden sonra patlak veren olaylar için (bkz: 17 nisan 1978 malatya katliamı)
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap