6 entry daha
  • esas adi jean michel basquiat olan, 80'li yillarda new york sanat cevrelerini resime getirdigi primitif uslupla kendine hayran birakan, uyusturucu muptelaligi ve baska sebeplerden dolayi dususu de cikisi kadar hizli olmus haiti asilli ressamdir basquiat.

    insan nasil olur da sokaklarda yasayip, copluklerde graffiti yapan bir evsizden, new york sanat cevresinin en saydigi insanlardan biri haline gelebilir birden? iste seksenler (bkz: 80s) boyle sosyal patlamalarin oldugu yillardir, basquiat da andy warhol ve rene ricard isimli bir sanat yazari sayesinde une kavusur, amerikan sanat tarihinde gercekten un kazanan ilk zenci ressamlardandir kahramanimiz, hatta muzik disinda bir sanat alaninda superstardom statusune ulasmis ilk zencidir denilebilir. yasaminin uzerinden bir turlu kalkmayan esrar perdeleri hayatinin onemli detaylarini anlamamizi engellese de, bilinen bir sey 27 yasinda ( sene 1988), gerisinde trajik ve guzel bir yasam birakarak, overdosedan olmesidir.

    butun bunlar gorulmelidir, julian schnabel isimli ressam/yonetmenin, ki kendisi de 80'lerin sosyal patlama zamaninda zengin olmus ressamlardandir, basquiat adli 1996 yapimi filmi izlenmelidir. filmi izleyenlere ufak bir dipnot: filmde gorulen butun basquiat resimleri schnabel'in yaptigi reproduksiyonlardir, ayrica yonetmen - gercek hayatta basquiat'nin arkadasi olmus oldugu icin-, kendi karakterini de isim degistirerek gary oldmanin canlandirdigi albert milo isimli ressam olarak senaryoya eklemistir. sevenlerinin sikilmadan on-on be$ kere izledigi, birkac kez izleyince akillarda kalan guzel quotelari ile pek seyirlik bir filmdir basquiat: ornek olarak ressam albert milo'nun basquiat'ya :"your audience is not even born yet." demesi ho$ bir quote olarak anilir.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap