• soundtrack'i oldukca saglam muzikler iceren film [it's all over now baby blue(bob dylan - van morrison), is that all there is? (pj harvey), tom traupert's blues (tom waits), a small plot of land (david bowie), summer in siam (pogues), hallelujah (john cale)] .
  • jean-michel basquiat in biografisidir. casti duyan gelmis seklindedir. benicio del toro, courtney love, claire forlani, gary oldman, dennis hopper.
  • andy warhol'u david bowie oynuyo. oldukça da başarılı. çok güzel film.
  • 'baskiya' diye okunur ama 'baskua' diye okuyanlarda mevcuttur.
  • daha keşfedilmemişken,sanat galerisinde tablonun önünde kirli t-shirt ü ile durduğu sahneye dikkat etmek gerekir..yoksa filmdeki ressamlar gibi siz de bir bok anlayamazsınız..
  • esas adi jean michel basquiat olan, 80'li yillarda new york sanat cevrelerini resime getirdigi primitif uslupla kendine hayran birakan, uyusturucu muptelaligi ve baska sebeplerden dolayi dususu de cikisi kadar hizli olmus haiti asilli ressamdir basquiat.

    insan nasil olur da sokaklarda yasayip, copluklerde graffiti yapan bir evsizden, new york sanat cevresinin en saydigi insanlardan biri haline gelebilir birden? iste seksenler (bkz: 80s) boyle sosyal patlamalarin oldugu yillardir, basquiat da andy warhol ve rene ricard isimli bir sanat yazari sayesinde une kavusur, amerikan sanat tarihinde gercekten un kazanan ilk zenci ressamlardandir kahramanimiz, hatta muzik disinda bir sanat alaninda superstardom statusune ulasmis ilk zencidir denilebilir. yasaminin uzerinden bir turlu kalkmayan esrar perdeleri hayatinin onemli detaylarini anlamamizi engellese de, bilinen bir sey 27 yasinda ( sene 1988), gerisinde trajik ve guzel bir yasam birakarak, overdosedan olmesidir.

    butun bunlar gorulmelidir, julian schnabel isimli ressam/yonetmenin, ki kendisi de 80'lerin sosyal patlama zamaninda zengin olmus ressamlardandir, basquiat adli 1996 yapimi filmi izlenmelidir. filmi izleyenlere ufak bir dipnot: filmde gorulen butun basquiat resimleri schnabel'in yaptigi reproduksiyonlardir, ayrica yonetmen - gercek hayatta basquiat'nin arkadasi olmus oldugu icin-, kendi karakterini de isim degistirerek gary oldmanin canlandirdigi albert milo isimli ressam olarak senaryoya eklemistir. sevenlerinin sikilmadan on-on be$ kere izledigi, birkac kez izleyince akillarda kalan guzel quotelari ile pek seyirlik bir filmdir basquiat: ornek olarak ressam albert milo'nun basquiat'ya :"your audience is not even born yet." demesi ho$ bir quote olarak anilir.
  • üzücü bir filmdir.ancak ne yazık ki basquiat'nın hayatı üzücüdür zaten.filmde rol alanlar arasında bir diğer
    ilginç kişilik, christopher walken da insan psikolojisinden anlayan gazeteci olarak yer almaktadır.basguiat
    ile ropörtaj yaptığı sahne çok başarılıdır.
  • (bkz: samo)
  • filmi izlerken basquiat'nin ilk sergisinin oldugu sahnede gozlerimiz o sergiyi kendisiyle paylasan sanatci jenny holzer rolunde birini aramisti. basquiat kendisiyle yapilan ilk onemli soylesinin basliginin da soyledigi gibi the radiant child'di, transavanguardia miydi belki de, hakkinda "new money, new art" yazilari yazilandi. yandi sondu kisisel yasami, jenny holzer ise money creates taste gibi times square'de asili kalan maksimleriyle kamusal sanat doguran kadin oldu, venedik bienali'ne erisebilen cagdas amerikan sanatcisi oldu.
hesabın var mı? giriş yap