3 entry daha
  • nixon dönemindeki çin ve abd arasındaki soğuk savaşın bitmesiyle birlikte, karışık denge politikalarına ve geçici ittifaklara da yol açmıştır bu ayrılık. öncelikle abd ve çin arasında blok adını veremesek bile flört diyebileceğimiz bir yakınlık peydah olmuştur ortak düşman sscb'ye karşı. ki bunun temelleri savaş* sonrası sscb desteğiyle çinhindi'nde genişlemeye başlayan vietnam'a karşı her iki ülkenin ortak kıl kapmasına kadar (ikisinin de vietnam'la silahlı çatışmaya girmesine) gider.

    bundan sonra 71 hindistan-pakistan savaşı'nda da çin 9 yıl önce savaştığı* ve hala toprak anlaşmazlığı bulunan hindistan'a karşı pakistan'a açıkça politik destek sağlar ve malzeme yardımı yapar. tabi buna karşı sscb uzun süredir bağlantısızlar'la da bağları kuvvetlendirmek için kur yaptığı ve çin'e karşı dengeleyici olarak kullandığı hindistan'a politik destek sağlar. ayrımın bu noktasındaysa abd pakistan'ın yanında yer alır ve çinhindinde ortaya çıkan abd-çin işbirliği sürer.

    her ne kadar abd'nin çin'le daimi bir flörtü varmış gibi gözükse de çinhindi ve pakistan-hindistan çatışmalarından dolayı zoraki olarak içinde bulunulan işbirliği 10 yıl önce çin-hindistan savaşında abd ve sscb'nin (sscb'nin tarafsızlığı çin'de taraf olmak olarak şekilde algılandı ve ayrılığı kuvvetlendirdi) birlikte hindistan'ı desteklemiş olmasıyla aslında kırılgan ve kaygan bir zemindedir, ki buna tayvan meselesini ve ideolojik farklılıkları eklemedik.

    afganistan'ın sscb tarafından işgali, ayrılığın sscb-çin barışmasından* önceki son kızışma alanıdır. sscb'nin bu açıkça yayılımı çin tarafından büyük bir öfkeyle karşılanmış, kuzeyinde ve güneyindeki kendi hariç birilerinin status quo'yu bozmasını daimi olarak reddetmiştir. fiiliyatta da çin afganistan'da sovyet güçlerinin kayıplarını artırmak için mücahitlere yardımda bulunan taraflardan biri olmuş, abd ile sscb'ye karşı son kez aynı safta yer almıştır.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap