4 entry daha
  • öncelikle:alanında, geçmişi ve kapsamıyla en değerli kaynaklardan biri. ancak verilerini değerlendirirken çeşitli sorunlarını göz önünde bulundurmak lazım:

    1-freedom in the world, bir gözlem ya da bir yasa incelemesi değil bir survey çalışmasıdır, yani bir ankettir, bu alanda yapılan her anket gibi subjektif olabilme riski vardır. sorulara genelde 1'den 6'ya kadar bir sayı vermesi isteniyor deneklerin mesela, ama insanların kriterlerini bilmek her zaman mümkün değil.
    2-özgürlük kriterleri ve anket soruları liberal-batılı kültürüne ve anlayışına hitab eden bir biçimde hazırlanmıştır. sorulan kimi sorular bazı daha muhafazakar ya da değer yargıları farklı toplumlar için çok farklı sonuçlar verebilir.
    3- azınlık haklarıyla ilgili sorular deneklerin tümüne soruluyor. bence anketin en ciddi yanlışı da bu. beyaz bir amerikalı veya yahudi bir israillinin ülkelerindeki azınlık haklarını medya, propoganda, örgün eğitim vs. gibi nedenlerden dolayı iyi tahlil edebileceklerini sanmıyorum. bu soru sadece azınlıklara -amerikalı siyahlara veya israilli araplara- sorulsa bence daha isabetli ve daha çarpıcı sonuçlar alınabilir. (not: benzer şeyler türkiye için de geçerli ama örnek verdiğim ülkeler özgür gösteriliyorlar, türkiye kısmen özgür.)
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap