aynı isimde "harry potter (dizi)" başlığı da var
2382 entry daha
  • kitaplarını birkaç kez okumuş, filmlerini de bir o kadar izlemiş birisi olarak bu sefer de kitaplarla filmler arasındaki önemli farkları yazacağım seri. öncelikle tüm farklar için şu kaynağı ziyaret edebilirsiniz, ben bunların içinden bana göre önemli olanları seçtim. bu yazı özellikle sadece harry potter filmlerini izlemiş ve serinin hayranı olup acaba kitapları okumayarak neler kaçırdım diye merak edenlere hitap edecektir.

    karakterlerin fiziksel özellikleri
    harry potter: kitaplardaki harry'nin yeşil gözleri vardır (annesi lily ile birebir aynı gözler) ama oyuncu daniel radcliffe alerjik sebeplerden dolayı lens takamadığı için filmlerde mavi gözlüdür. kitaplarda kuzgun siyahı ve karman çorman saçlı olarak tarif edilirken filmde kahverengi saçlıdır ve saçları düzgündür.
    hermione granger: kitaplarda hermione çalı süpürgesi gibi saçlı ve anormal büyüklükte ön dişlere sahip iken filmdeki hermione'nin sadece ilk filmde saçları kötüdür. geri kalan filmlerde hermione oldukça güzeldir. oyuncu emma watson'a ilk başta takma diş taksalar da bu dişler oyuncunun konuşmasını bozduğu için yapay ön dişlerden vazgeçmişlerdir.
    ron weasley: kitaplarda ron leylek gibi uzun boylu olup fred ve george'dan epey uzundur. filmlerde ise tam tersi ikiz kardeşler ondan daha uzundur. kitaplardaki ron mavi gözlüdür, filmlerdeki ise yeşil.
    petunia & dudley dursley: kitaplarda petunia ve dudley sarışınken filmlerde ikisi de koyu saçlıdır.

    buzzfeed yapay zekanın oluşturduğu kitaplara göre harry potter karakterleri nasıl gözüküyor diye birçok karakterin resmini paylaşmış, linkten inceleyebilirsiniz. nedense bir tek harry'yi es geçmişler, sanırım kötü gözüktüğü için. onu da ben paylaşayım: harry potter

    felsefe taşı
    • kitaptaki ilk bölümde hagrid motosiklet ile geldiğinde dumbledore motosikleti nereden bulduğunu sorunca hagrid sirius black'in ödünç verdiğini söylüyor. böylece ilk kez sirius'un adını duyuyoruz, ama filmde böyle bir konuşma geçmiyor.
    • kitapta harry ve malfoy'un ilk karşılaşması diagon alley'de cübbe alırken oluyor, o sıra malfoy onun kim olduğunu bilmeyip hogwarts'daki 4 binadan bahsediyor. harry'nin slytherin istememesi bu sohbet ile başlıyor. harry ve malfoy bir kez daha hogwars ekpresinde karşılaşıyorlar, bu sefer malfoy onun kim olduğunu biliyor ve ron gibi birisiyle takılmamasını söylüyor. filmde ise malfoy ile ilk karşılaşmaları hogwarts'da oluyor.
    • kitapta yasak orman cezasına ron yerine neville dahil oluyor (bunun sebebi de harry ve hermione'yi malfoy'a karşı uyarmaktı) ve bu sırada da norbert tarafından ısırılan ron hastane kanadında yatmaktaydı. filmde neville yerine ron ceza alıyor.
    • felsefe taşına giden tuzaklarda kitapta olup filmde olmayan iki tane tuzak yer alıyor: quirrell'in dağ trolü ve snape'in iksir bilmecesi. kitapta hermione iksir tuzağına kadar harry'ye eşlik ediyor ama iksirlerden biri bir sonraki odaya, ötekisi de bir önceki odaya dönmeye yardımcı olduğu için harry ilerlerken hermione geriye dönüyor (diğer iksirler zehirli). filmde bu tuzak es geçildiği için hermione ron ile birlikte kalıyor.
    • kitapta quirrell'i öldüren voldemort, onun kafasından ayrılması ölümüne sebep oluyor. ama filmde quirrell'i öldüren harry, dokunarak onun ölmesine sebep oluyor.

    sırlar odası
    • kitapta dobby'nin yaptığı hover büyüsünün hemen ardından bakanlıktan bir mektup gelir ve dursleyler bu sayede reşit olmayan büyücülerin okul dışında büyü yapmalarının yasak olduğunu öğrenirler. bu sahne filmde yoktur, ancak azkaban tutsağı filminde vernon dursley bu kuraldan haberdardır, bu da ufak bir film hatasıdır.
    • filmlerde filch'in bir kofti (anne babası büyücü olup büyü gücü olmayanlar) olduğunun bahsi geçmiyordur. ancak kitapta harry bu durumu öğreniyordur. - aslında sırlar odasının çıkarılan sahnelerinden birinde harry ve ron bu durumu öğreniyorlar.
    • kitapta ron, tom riddle adına aşinadır, çünkü cezalı olduğu gün yanlışlıkla tom riddle'ın ödülüne salyangoz kusmuştur ve onu defalarca temizlemek zorunda kalmıştır (yine filmde çıkarılan sahnelerde ron tom riddle adını duyunca bu olaydan bahseder).
    • filmlerde çok özlü iksir içince görüntü değişip ses değişmezken kitaplarda her ikisi de değişmektedir.
    • kitapta harry azkaban'ı ilk defa malfoy'dan duyuyor (çok özlü iksir kullandığında), ancak filmde azkaban'ın ilk bahsi dumbledore ve fudge hagrid'in kulübesine geldiğinde geçiyor.
    • kitapta sırlar odasını anlatan öğretmen profesör binns (sihir tarihi hocası) ancak filmde bu karakter olmadığı için görev mcgonagall'a düşüyor.
    • kitapta bir ara ginny, ron ve harry'ye her şeyi itiraf etmeye teşebbüs edip vazgeçiyor, filmde böyle bir sahne yok. ayrıca kitapta ginny'nin tuhaf davranışlarına ara ara değinilirken filmde böyle bir ipucu verilmiyor.
    • kitapta gözlerini kaybeden basilisk harry'yi koklayarak takip ederken filmde sesleri takip ediyor.
    • filmde harry dobby'nin malfoylara çalıştığını en son kısımda lucius malfoy dumbledore'u ziyarete geldiğinde öğreniyor ama kitapta bu bilgi çok daha öncelerde paylaşılıyor.
    • kitapta lucius malfoy, dobby özgür kaldıktan sonra sinirlenip asasını kaldırıyor ama hangi büyüyü yapmayı planladığı paylaşılmıyor. filmde ise lucius malfoy'un "avada" diye söze başladığı duyuluyor. lucius malfoy gerçekten de bir ev cini uğruna harry'yi öldürecek miydi yoksa sadece blöf mü yapıyordu?

    azkaban tutsağı
    • kitapta okulun ziyafet yemeği öncesi profesör mcgonagall harry ve hermione'yi yanına çağırıyor. kitabın ilerleyen kısımlarında burada hermione'nin zaman dönüştürücüyü aldığını öğreniyoruz ama bu kısım filmde yer almıyor.
    • filmde hermione'nin bir anda ortaya çıkması daha çok göz önüne sokulurken kitapta durum biraz daha farklıdır. karanlık sanatlara karşı savunma dersine giderken hermione yolda bir anda yok olur ve harry ve ron'un birkaç adım gerisinde yeniden belirir. filmde ise bir anda sınıfın içinde belirir.
    • kitapta gryffindor-hufflepuff quidditch maçında harry süpürgesinden düşerken cedric snitch'i yakalar. ancak filmde cedric'e yıldırım çarpar ve snitch yakalanmamış gibi bir algı oluşturulur. gryffindor bu maçta kaybetmesine rağmen diğer maçlarda kazandıkları puanlar sayesinde quidditch kupası kazanılır ama filmde bunun bahsi geçmez.
    • filmde çapulcu haritasındaki isimlerin kim olduğu açıklanmıyor. kitapta ise lupin ve sirius bir araya geldiklerinde lupin tüm hikayeyi anlatır. wormtail (kılkuyruk) - peter pettigrew, padfoot (patiayak) - sirius black, prongs (çatalak) - james potter ve moony (aylak) - remus lupin'dir. lupin bir kurt adam saldırısına uğrayıp kendisi de kurt adam olunca 3 arkadaşı ona eşlik etmek adına bakanlıktan gizlice animagus olurlar. bu haritanın icadından da bu dörtlü sorumludur. bu yüzden lupin haritayı hemen tanımış ve peter'ı orada görünce gerçekleri anlamıştır. ayrıca 5. filmde harry snape'e "patiayak'ı yakaladı." dediğinde snape bu yüzden onu anlamıştır. ancak filmlerde bu anlatılmadığı için kitabı okumayanlarda bu kısım soru işareti olarak kalmıştır.
    • filmde harry sirius'un ailesinin ölümünde payı olduğunu öğrenince anlık tepki verip sinirlenir ancak kitaplarda bu durum daha kapsamlı işlenmiş olup harry günlerce depresif ve sinirli bir ruh halinde dolanır.
    • kitapta ateşoku süpürgesi harry'ye noel hediyesi olarak, nimbus 2000'i kaybetmesinin ardından gelir. ancak kimden geldiği belli değildir ve hermione bu durumu şüpheli bulup profesör mcgonagall'a söyler. profesör, bunu sirius'un göndermiş olabileceğini düşünerek kara büyü olup olmadığını anlamak adına süpürgeye uzunca bir süre el koyar. harry bu yüzden hermione ile tartışır, en sonunda süpürgede hiçbir şey olmadığı anlaşılır ve kitabın sonunda sirius süpürgeyi yollayanın kendisi olduğunu itiraf eder. filmde ise süpürge okul yılının sonunda gelir ve içinde şahgaga'nın tüyü vardır. böylece gönderenin sirius olduğu anlaşılır.
    • kitapta sirius gryffindor ortak odasına girmeyi başarır ve ron uyurken fare şeklinde olan peter'ı öldürmek ister. ron uyanır ve bir anda karşısında elinde bıçakla duran sirius'u görür. filmde bu sahne atlanmıştır.
    • filmlerde ilk kez ateş kadehinde gördüğümüz cho chang kitaplarda ilk kez bu kitapta rawenclaw'un arayıcısı olarak karşımıza çıkar.
    • filmlerde hermione ron'la temas halindeyken (şahgaga'nın saldırısında elini tutması ve şahgaga'nın idamında ona sarılması) kitaplarda aralarında romantizm olduğuna dair bu sahnelerin hiçbiri yoktur.
    • kitapta harry peter pettigrew'un ismini haritada görmüyor, bunu tek gören kişi lupin oluyor. ancak filmde ilk gören kişi harry olup durumu lupin'e söylüyor.
    • kitapta bağıran baraka'nın ve şamarcı söğüt'ün hikayesi anlatılıyor. lupin kurt adama dönüşmeden bağıran baraka'ya gelir ve dönüşümünü burada tamamlarmış, bu yüzden de onun bağırmaları insanların burasının hayaletli olduğuna inanmasına sebep olurmuş. şamacı söğüt ise insanları bağıran baraka'ya girmekten uzak tutmak adına oraya dikilmiştir. filmde bunların hiçbiri söylenmez.
    • kitapta snape'e harry, hermione ve ron aynı anda sersemletme büyüsü yaptığı için snape uzun bir süre bilincini kaybeder. ancak filmde snape hızlı ayılır ve lupin kurt adam olduğunda öğrencilerin önüne geçerek onları korumaya çalışır. bu sahne kitapta yoktur. snape kitapta harry ve sirius ruh emicilerin saldırısına uğrayana kadar baygındır. ayrıca kitapta ruh emici saldırısına uğrarlarken hermione de onlarladır ancak harry'nin babası sandığı kişiyi göremeden bayılır.
    • kitabın sonunda sirius hogwarts ekpresine bir baykuş gönderir. bu baykuşla birlikte harry'nin vaftiz babası olarak hogsmeade ziyaretine izin verdiğini belirten belgeyi gönderir ve baykuşu da scabbers'a karşılık ron'a hediye eder. harry trenden indiğinde onu karşılamaya gelen vernon enişte'ye bir vaftiz babası olduğunu söyler, ayrıca vaftiz babasının hüküm giymiş bir katil olup büyücü hapishanesinden kaçtığını söylemeyi de ihmal etmez ama bu sahnelerin hiçbiri filmde yoktur.

    ateş kadehi
    • kitapta riddle ailesinin ölümüne dair detaylara değinilirken filmde öldürülen bekçinin ne adı geçer ne de olayın riddle evinde geçtiğine değinilir. ayrıca filmde barty crouch jr da odadadır ama kitapta bundan bahsedilmez.
    • kitabın başında harry dursleylerde kalıyordur ve weasley ailesi harry'yi davet etmek ve quidditch dünya kupasına çağırmak adına dursleyleri ziyarete gelir. kitapta oldukça keyifli olan bu sahne filmde es geçilmiştir.
    • weasley büyücü şakaları ilk defa bu kitapta karşımıza çıkar ancak filmlerde fred ve george'un bunu öğrenciler üzerinde denediğini beşinci filmle görürüz. ayrıca kitapta bill ve charlie weasley de dünya kupasına gelirler ancak filmde bu iki karaktere yer verilmemiştir.
    • kitapta quidditch dünya kupasının tüm ayrıntılarına değinilmiştir. sihirli oyunlar ve sporlar dairesi başkanı ludo bagman karakteri filmde yer almıyordur. percy'nin de bakanlıkta çalışmaya başladığını ve barty crouch'ın onun müdürü olduğunu bu kitapta öğreniyoruz ancak filmde percy'nin bahsi geçmiyor.
    • filmde yer almayan karakterlerden biri de crouch ailesinin ev cini winky. aslında bu ev cininin kitapta oldukça önemli bir yeri de var. ayrıca kitapta dobby ve başka ev cinlerinin olduğu sahneler de varken filmde bunların hiçbirine yer verilmemiştir.
    • kitapta harry durmstrang ve beauxbatons okullarını ilk defa dünya kupası sırasında duyuyor. hatta bu okullarla ilgili daha ayrıntılı bilgiler önden de veriliyor. harry başka büyü okullarının olmasına çok şaşırıyor ama filmde bu duruma hiç şaşırmıyor.
    • üçbüyücü turnuvasının bahsi tıpkı filmdeki gibi ilk gün yemeğinde yapılır ama kitapta bu okulun öğrencileri cadılar bayramına kadar hogwarts'a gelmezler. dumbledore ayrıca eskiden bu turnuvanın beş yılda bir yapıldığını ama çok ölen olunca turnuvanın kaldırıldığını da anlatır. bu sefer yeni turnuvada kimsenin ölmemesi için çok çabaladıklarını söyler ve ödülün 1000 galleon olduğunu da açıklar. filmde ödül sadece kupa olarak deklare edilir.
    • filmde hermione'nin ev cinlerini özgürlüğe kavuşturmak adına girdiği çabalara yer verilmemiştir. halbuki kitapta hermione bu konuya epey kafayı takar ve ev cinlerinin işlerine yardım etmeye çalışır, bunun sonucunda da ev cinleri gryffindor ortak odasını temizlememe gibi tepkiler gösterirler.
    • moody'nin sihirli gözü görünmezlik pelerininin altını görebilmektedir. ancak bu durum filmde hiç bahsedilmemiştir.
    • kitapta barty crouch junior ruhemicilerin öpücüğüne layık görülür (ölüm), ancak filmde azkaban'a geri gönderileceği ima edilir.
    • kitabın sonunda hermione rita skeeter'ın bir animagus olduğunu keşfeder ve böcek formundayken onu yakalamıştır. ayrıca harry turnuva ödülü olan 1000 galleon'u istememiş ve şakacı dükkanı hayalleri için weasley ikizlerine vermiştir. bunların hiçbiri filmde gösterilmemiştir.

    zümrüdüanka yoldaşlığı
    • beşinci kitapta ron ve hermione sınıf başkanı seçilir, bu durum filmde bahsedilmez.
    • percy weasley'nin sihir bakanlığına aşırı bağlılığı ve bu durumu ailesinin önüne koyması filmde bahsedilmez.
    • beşinci filmde quidditch'e hiç yer verilmez. oysa ki kitapta ron keeper (tutucu) seçilmiştir, angelina johnson da quidditch kaptanı olmuştur. harry ve george ise malfoy'a saldırdıkları için (malfoy annelerine hakaret etmiştir) umbridge tarafından quidditch oynamaktan menedilmiştir. fred ise malfoy'a saldıramamasına rağmen menedilmiştir. harry'nin olmadığı bu dönemde yeni seeker (arayıcı) ginny olmuştur.
    • aslında dumbledore'un ordusunu ifşa eden cho değil, cho'nun arkadaşı marietta'dır. ancak filmde cho'nun veritaserum etkisi ile bunu yaptığı gösterilmiştir.
    • kitapta, dumbledore hogwarts'dan ayrılmadan önce sihir bakanı cornelius fudge ve birkaç seherbaz ile hızlı bir düello yapıp ortadan kaybolur, filmde düello yoktur.
    • filmde snape'in hatırası daha eksik yansıtılmıştır, kitapta lily ile küsmelerinin sebebi lily'ye bulanık demesidir.
    • harry ve dudley'ye saldıran ruhemicileri gönderen kişinin umbridge olduğu bilgisi filmde yer almamaktadır.
    • filmde dobby yer almamaktadır ancak kitapta aktif olarak bulunmaktadır. aslında harry'ye ihtiyaç odasından bahseden de odur, ancak filmlerde bu odayı neville söyler.
    • neville longbottom'ın aslında kehanetteki kişi olabileceği ihtimali filmlerde hiç bahsedilmez. harry trelawny'nin kehanetine uyan tek kişi değildir, neville'in de ailesi tıpkı harry'nin ailesi gibi voldermort'a üç kez karşı gelmiştir ve neville de temmuz sonunda doğmuştur (neville 30 temmuz, harry 31). voldermort kehanetin hangi çocuğu işaret ettiğini bilmemektedir, ancak kendi içgüdülerine dayanarak safkan olan neville yerine tıpkı kendisi gibi melez olan harry'nin kehanetteki kişi olduğunu varsaymıştır. böylece kendi kendine kehanetin gerçekleşmesine sebep olmuştur. bu kadar önemli bir detayın filme konulmaması üzücü.

    melez prens
    • cornelius fudge'ın voldemort'un dönüşü ile başlayan felaketlerin sebebini muggleların başbakanına açıkladığı sahne filmlerde yer almıyor. açıkçası ingiltere başbakanının büyücüleri bilmesi, sirius black ve üçbüyücü turnuvasından vs. haberinin olması bence güzel bir bilgiydi. ayrıca yeni sihirbakanı rufus scrimgeour ile ilk defa bu sahnede tanışıyoruz, filmde ise onu daha geç görüyoruz.
    • narcissa ile snape'in bozulmaz yemin sahnesinde kitapta bellatrix snape'e güvenmediğini defalarca kez ifade edip onu epey sorguluyor ama filmde bu sahnede kitaptaki gibi bir şüphe ve sorgulama yaşanmıyor.
    • sirius'un ölümüyle grimmauld meydanı ve ev cini kreacher harry'ye miras kalıyor. kitapta bundan bahsedilirken filmde bu konunun bahsi geçmiyor.
    • filmde harry kovuk'a vardığı zaman ginny ile aralarında tuhaf bir an oluyor, oysa ki kitapta ginny ile romantik bir şeyler olacağı çok daha ilerlerde meydana çıkıyor.
    • kitapta harry, hermione ve ron madam malkin'in dükkanında draco ve annesi ile karşılaşıyor ve sözlü tartışma yaşıyorlar. ayrıca kitapta draco borgin and burkes'e tek başına gidiyor, bizim üçlü de onu görünmezlik pelerini altında takip ediyorlar, uzatılabilir kulaklar yardımı ile de malfoy'un bir şeyi tamir ettirmek istediğini duyuyorlar. malfoy dükkandan ayrıldıktan sonra hermione dükkana giderek borgin'i kandırmaya çalışıyor ve malfoy'un neyi ayırttığını öğrenmek istiyor ama tabii ki de başarılı olamıyor. filmde ise olaylar bambaşka gelişiyor, borgin & burkes'de kalabalık bir ölüm yiyen ekibi var. üçlü olayları bir binanın çatısından izliyor ve orada dolabı görüyorlar.
    • voldemort'un ailesiyle ilgili oldukça kapsamlı bilgi sunan gaunt evi hatırası filmde yer almıyor. bu hatırada voldemort'un annesi, büyükbabası ve nasıl bir ilişki yaşadıkları gösteriliyor. ayrıca ailenin çataldili konuştuğunu, voldemort'un annesinin kardeşi ve babasından sürekli taciz gördüğünü, onun muggle tom riddle'dan hoşlandığı gibi bilgileri bu hatırada öğreniyoruz.
    • kitapta tom riddle'ın yetimhane anısında, yetimhanedeki yetkili kadın dumbledore'u tom riddle hakkında uyarıyor. tom'un hiçbir akrabasının ortaya çıkmadığını, oradaki çocuklarla iyi anlaşamadığını, çocuklara işkence ettiğini söylüyor.
    • noel tatilinde ölüm yiyenlerin kovuk'a saldırıp ateşe vermeleri filme özgü bir sahne olup kitapta böyle bir olay yaşanmamaktadır.
    • filmde fenrir greyback'in bir kurtadam olduğu ve lupin'i dönüştüren kişi olduğu bilgisi verilmemektedir.
    • cisimlenme dersleri filmde yer almamaktadır.
    • filmde, dobby'nin hogwarts mutfağında çalıştığından bahsedilmez. ayrıca hem dobby hem de kreacher, harry'nin isteği üzerine malfoy'u sürekli takip halindedirler.
    • malfoy, dolabı tamir etmek adına ihtiyaç odasını kullanmaktadır ve crabbe ve goyle odanın dışında ona gözcülük yapmak adına çok özlü iksir ile başka kişilerin kılığına girerler. böylece malfoy kimseye yakalanmadan dolabı tamir edebilmiştir. bu durum filmlerde gösterilmemiştir.
    • kitapta, harry kehaneti voldemort'a söyleyenin snape olduğunu öğrendikten sonra dumbledore'u ona neden inandığı hakkında sorgular. hikayenin akışı için oldukça önemli olan bu sahneye filmde yer verilmemiştir.
    • kitapta harry ve dumbledore astronomi kulesindeyken içeri birilerinin girmesi ile harry dumbledore tarafından büyü ile dondurulur ve hareket edemez. filmde ise dumbledore harry'ye saklanmasını söyler. filmde snape harry ile rastlaşır ve ona sessiz kalmasını söyler. ancak kitapta harry dumbledore ölene kadar görünmezlik pelerininin altındadır ve hareket edememektedir.
    • filmde snape melez prensin kendi olduğunu söyler ama bunun altındaki hikayeye yer verilmemiştir. aslında kendisine prens ismi takma sebebi annesinin kızlık soyadının prince (prens) olması ve babasının muggle olmasından snape'in bir melez olması.
    • kitapta bill weasley dumbledore'un öldürüldüğü esnada hogwarts'dadır ve fenrir greyback tarafından ısırılır, filmde bu sahne yoktur ancak bir sonraki filmde bill'i yaralarıyla görürüz.
    • kitapta harry snape'e saldırırken cruciatus büyüsünü yapmaya çalışır, filmde bunu denemez. aynı zamanda snape kitapta bu sahnede daha öfkeliyken filmde daha umursamaz bir tavırdadır.

    ölüm yadigarları
    • kitapta harry çeşitli gazetelerden dumbledore ile ilgili çocukluğu, gençliğine dair yazılar okur ve öğrendiği bilgiler ona aslında dumbledore'u pek de tanımadığını hissettirir. filmde ise sadece bir gazete başlığı gösterilir, dumbledore'un geçmişiyle ilgili detaya inilmez.
    • kitapta harry'nin evinden kovuk'a direkt gitmezler, herkes farklı bir yere gidip anahtar ile kovuk'a geçecektir. harry ve hagrid tonks'un ebeveynlerinin evine giderler, hatta harry ilk başta tonks'un annesi andromeda tonks'u bellatrix zanneder, kardeş oldukları için birbirlerine aşırı benziyorlardır. filmde ise böyle bir sahne yoktur.
    • nymphadora tonks'un hamile olduğu filmlerde bahsedilmez.
    • kılkuyruk'un akıbeti filmde gösterilmez, en son dobby tarafından taşlaştırılır. oysa kitaptaki senaryo çok daha farklıdır, zindanda ron ve harry tarafından pusuya düşürülen kılkuyruk harry'yi boğmaya başlar. harry de ona bir yaşam borcu olduğunu hatırlatır, bunun üzerine kılkuyruk tereddüde düşer. bu kısa duraksama yüzünden voldermort'un zamanında hediye etmiş olduğu gümüş el onu boğar ve kendi kendini boğarak ölür.
    • petunia teyzenin çocukken dumbledore'a kendisini hogwarts'a alması için yazdığı mektuptan filmde bahsedilmez. oysa ki bu olay da petunia teyzenin aslında neden büyücülük dünyasından bu kadar nefret ettiğini anlamayı kuvvetlendiren bir olaydı.
    • harry ve voldemort'un son düellosu kitapta çok daha sadedir. ancak filmde uzun bir süre kovalamaca olur ve çok daha aksiyon vardır.
    • kitapta düello sonucunda harry'nin kendi asası kırılmıştır ve artık mürver asanın gerçek sahibi harry'dir. harry bu asayı kendi kırılmış asasını tamir etmek için kullanır ve sonra mürver asayı dumbledore'un mezarına bırakır. filmde ise harry kendi asasını tamir etmeden mürver asayı kırar ve göle fırlatır.

    her ne kadar her zaman kitaplar filmlerden daha güzel olsa da harry potter filmlerinin hp evrenini çok daha güçlendirdiğine inananlardanım. oyuncu seçimleri, müzikleri, çoğunlukla kitaba bağlı kalmaları aslında filmlerin ne kadar başarılı olduğunu ispat ediyor. filmler içinden bir tek 6. filmi (melez prens) çok sevemiyorum, onu bile 2-3 kez izlemişimdir ama.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap