12 entry daha
  • siyah cisim ya da kara cisim olarak adlandırılan teorik cismin yaydığı kabul edilen radyasyon. bu cisim, üzerine düşen bütün dalga boylarındaki ışınımı mükemmel şekilde soğurur (yani emer) ve sonra yine tamamını radyasyon (yani ışınım) şeklinde etrafa yayar.

    sıcaklığı mutlak sıfır adı verilen sıcaklık seviyesinin üzerinde olan bütün cisimler ışıma yapar. cisim ne kadar sıcaksa, yapacağı ışınım (ve yayacağı enerji) o kadar yüksek olur. yani cismin yaptığı ışınımın sahip olduğu enerjinin dalga boyunu, sıcaklık belirler.

    bir kara cisim, ciğer cisimler gibi değildir. üzerine düşen elektromanyetik dalgaların bir kısmını -onlar gibi- yansıtmaz. tamamını emer.

    kara cisim ışıması:

    1- planck yasası
    2- wien kayma yasası (wien yasası olarak da bilinir)
    3- stefan boltzmann yasası (stefan boltzmann law)

    ile ifade edilir. planck yasası, bir kara cismin ışınımını genel olarak doğru bir biçimde ifade eder. wien kayma yasası, kara cismin yaptığı ışınımın dalga boyu (ya da frekansı) ile mutlak sıcaklığı arasındaki ilişkiyi verir. son yasa ise ışınımın enerjisiyle yine mutlak sıcaklık arasındaki ilişkiyi verir.

    görsel
    (görsel buradan alıntı)

    görselde ışınım yoğunluğunun dalga boyu ile olan bağlantısı gösterilmiş. bu bir kara cisim ışıması grafiği. bunu planck eğrisi olarak da adlandırıyoruz.

    evrende kara cisim ışımasına en çok benzeyen ışınımı yıldızlar yapar. kozmik mikrodalga arka plan ışıması da planck eğrisine uygun ışınım yapar.

    dünya üzerinde kara cisme en yakın özellikleri gösteren cisim vantablack:
    görsel
    (görsel buradan alıntı)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap