4 entry daha
  • ulkemizde bu kadar buyuk bir çalışma varken hukumetimizin bunlara yatırım yapmak, ilgilenmek yerine bu kadar saçma çozumlere gitmesi gerçekten çok manidar.
    şöyle ki:

    "bilkent üniversitesi ulusal nanoteknoloji merkezi (unam)’da faaliyetlerini sürdüren bir grup bilim insanı buldukları bakteriyle mayın tuzağına kökten çözüm buldular. bu bakteri toprağa serpildiğinde mayını tespit edecek. savunma sanayi müsteşarlığı, tübitak ve elginkan vakfı’nın desteklediği unam’dan sıla toksöz önderliğindeki projede, odtü biyolojik bilimlerden ledun akyüz, ajsa reka, laila akhmetova da görev aldı. bilim insanları tarafından geliştirilen “biyolojik mayın tespit sistemi” dünyada bir ilk. projede, bakterilerin genleri değiştirilerek toprağa serpiliyor ve patlayıcı maddeler buhar halinde dışarı çıkıyor. bu buharla etkileşime giren bakteri ışıma yapan bir protein ortaya çıkarıyor.

    popüler bilim dergisi’ne çalışmalarını anlatan sıla toksöz, 2008 yılının haziran ayından bu yana çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, şöyle konuştu, “seçilen bakteri doğada bulunan bir bakteri olduğundan toprağa da insana da zarar vermiyor. hatta topraktan patlayıcılar temizlendiğinde bölge organik tarıma bile açılabilecek. bakteri insana bulaştığında antibiyotik direnç geni devreye girmeyecek.bakterinin bir başka özelliği de yüksek sıcaklıklara dayanabilmesi.bakteri özellikle ilk bahar yazda kullanılabileceği için seçildi.”

    sıla toksöz, biyolojik mayın tespit sistemi’nin işleyişini şöyle anlattı: “plazmik denilen yuvarlak genlerin içine protein üretilmesini istediğiniz geni koyuyorsunuz. biz tnt ile çalışacağız. ortamda tnt olması durumunda bakterinin içinde bir proteine bağlanıyor. o da gidip dna’ya bağlanıyor. arada bir spesifik protein var ve bu proteini dizayn ediyorsunuz. bunu dizayn ettiğinizde bu tnt’ye bağlanacak, aynı zamanda gidip dna’ya bağlanacak ve istediğimiz parlayan proteini üretecek.

    mayın bulduğunda ışımak üzere genetik olarak modifiye edilmiş mikroorganizmalar, mayınlı arazilere zirai ilaçlama uçaklarıyla serpilecek. işıma sonrasında mayınların yerleri kamera yardımıyla tespit edilecek. mayınların koordinatları özel bir yazılımla belirlenecek. sistemin geliştirilmesinin ardından hedeflenen ise mikroorganizmaların mayınların bozunmasını sağlayıp, düşük maliyetle toprağı mayınlardan ve kimyasalar maddelerden temizlemek.”

    http://www.vatanbir.org/…indan-mayina-karsi-bakteri
188 entry daha
hesabın var mı? giriş yap