23 entry daha
  • akademi ödülü, merkezi beverly hills, kaliforniya, abd'de bulunan sinema sanatları ve bilimleri akademisi tarafından film endüstrisindeki başarıları takdir etmek amacıyla her yıl verilen bir dizi ödülün adıdır.
    (bkz: academy of motion picture arts and sciences/@justin mcleod)

    ödüller ilk olarak 1929 yılında verilmeye başlanmıştır ve kazananlara genellikle oscar adı verilen altın kaplama bir heykelcik verilir.

    kazananlar şu 24 kategoriden seçilmektedir: en iyi film, erkek oyuncu, kadın oyuncu, yardımcı erkek oyuncu, yardımcı kadın oyuncu, yönetmenlik, özgün senaryo, uyarlama senaryo, sinematografi, yapım tasarımı, kurgu, özgün müzik, özgün şarkı, kostüm tasarımı, makyaj ve saç tasarımı, ses miksajı, ses kurgusu, görsel efektler, yabancı dilde film, uzun metrajlı animasyon filmi, kısa metrajlı animasyon filmi, kısa metrajlı canlı aksiyon filmi, uzun metrajlı belgesel ve kısa metrajlı belgesel. akademi ayrıca bilimsel ve teknik ödüller, özel başarı ödülleri, onur ödülleri, jean hersholt insani yardım ödülü, irving g. thalberg anma ödülü (yapımcılıkta mükemmellik için) ve gordon e. sawyer ödülü (teknolojik katkılar için) vermektedir, ancak bunların her yıl verilmesi zorunlu değildir. ağustos 2018'de akademi, 2019 töreninde verilmek üzere "popüler filmde üstün başarı" için yıllık bir kategori eklediğini duyurdu. ancak gelen eleştiriler ve kafa karışıklığının ardından akademi yeni kategorinin tanıtımını erteleme kararı aldı.

    belirli bir yılda ödüle hak kazanabilmek için, bir filmin o yılın 1 ocak ile 31 aralık gece yarısı arasında los angeles bölgesindeki ticari bir sinemada en az bir hafta boyunca ücretli giriş için halka açık olarak gösterilmiş olması gerekir. bu kuralın istisnaları arasında, menşe ülkeleri tarafından sunulan ve amerika birleşik devletleri'nde gösterilmiş olması gerekmeyen yabancı dilde filmler yer almaktadır. belgesellerin ve kısa filmlerin farklı uygunluk koşulları vardır ve resmi olarak yapımcıları tarafından sunulurken, müzik ödülleri için müzik sanatçısının bir başvuru formu doldurması gerekir.

    oscar ödülleri için sadece sinema sanatları ve bilimleri akademisi üyeleri aday gösterebilir ve adaylar için oy kullanabilir. akademi, film yapımının çeşitli dallarına ayrılmıştır ve her ödül kategorisindeki adaylar ilgili dalın üyeleri tarafından seçilir; böylece yazarlar yazarları, yönetmenler yönetmenleri ve benzerlerini aday gösterir. akademi üyelerinin tamamı en iyi film adaylarını belirler ve çoğu kategoride kazananları belirlemek için oy kullanır.

    uluslararası tanınırlık ve prestij sağlamanın yanı sıra, akademi ödülleri büyük kazananların başarısında önemli bir rol oynayabilir. örneğin en iyi film ödülü, kazanan filmin gişe kazancını önemli ölçüde artırabilir. oyuncular ve yönetmenler için ödül genellikle daha yüksek maaşlar, daha fazla medya ilgisi ve daha iyi film teklifleri ile sonuçlanır.

    akademi 1927'de kurulduğunda, ödül komitesi yeni organizasyon tarafından oluşturulan birkaç komiteden yalnızca biriydi. ödül verme fikri düşünülmüş ancak hemen uygulamaya konulmamıştı çünkü akademi işçi sorunlarındaki rolü, film endüstrisinin zedelenen imajını düzeltme çabaları ve üretim prosedürleri ve yeni teknolojiler hakkında fikir alışverişi için bir takas merkezi olma işleviyle meşguldü. akademi ancak mayıs 1928'de komitenin en seçkin yapım, en sanatsal ya da benzersiz yapım ve bir aktör, bir aktris, dramatik yönetmenlik, komedi yönetmenliği, sinematografi, sanat yönetmenliği, mühendislik efektleri, orijinal hikaye yazımı, uyarlama yazımı ve başlık yazımı olmak üzere 12 kategoride akademi liyakat ödülleri verilmesi önerisini onayladı.

    ilk ödüller 1 ağustos 1927 ile 31 temmuz 1928 tarihleri arasında gösterime giren filmleri kapsıyordu. ödüller 16 mayıs 1929'da hollywood roosevelt hotel'de düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. akademi üyelerinin tamamı tüm kategorilerde aday göstermişti. beş jüri kurulu (akademinin orijinal dallarının her birinden birer kişi - oyuncular, yazarlar, yönetmenler, yapımcılar ve teknisyenler) daha sonra her kategoride en çok oyu alan 10 adayı belirledi ve bu 10 adayı 3 öneriye indirdi. her daldan bir üyeden oluşan merkezi jüri kurulu nihai kazananları seçti.

    ikinci yıllık ödül töreni olan 3 nisan 1930'da (1928'in ikinci yarısından ve 1929'dan filmleri onurlandıran) kategori sayısı yediye indirildi ve iki büyük film ödülü en iyi film olarak adlandırılan tek bir ödüle dönüştürüldü. akademi o zamandan beri kurallarda, prosedürlerde ve kategorilerde sık sık değişiklikler yapmaya devam etti. gerçekten de yıllar boyunca o kadar çok değişiklik yapıldı ki, değişmeyen tek şey akademinin esnek kalma ve sektörün gelişimini takip etme arzusu gibi görünüyor. en önemli değişiklikler arasında 1933'te ödül değerlendirmesine uygunluk süresinin takvim yılı olarak değiştirilmesi ve 1936'da yardımcı aktör ve aktris kategorilerinin eklenmesi yer alıyor.

    başlangıçta ödül kazananların isimleri basına önceden verilmiş ve bu bilginin ödül takdimi sonrasına kadar açıklanmaması şart koşulmuştu. ancak los angeles times 1939'un kazananlarının isimlerini törenden önce akşam baskısında yayınlayarak sektörün en büyük yıllarından birinde etkinliğin tüm heyecanını yok etti. böylece o günden bu yana kazananların isimleri, ödül töreninde resmi olarak açıklanana kadar sıkı sıkıya korunan bir sır olarak kaldı.

    akademi ödülleri ilk kez 1953 yılında amerika birleşik devletleri'nde televizyonda yayınlandı ve 1969'dan bu yana uluslararası alanda da yayınlanıyor. 20. yüzyılın sonlarına gelindiğinde tören milyonlarca kişi tarafından izlenen önemli bir etkinlik haline gelmişti. yıllar boyunca önemli sunucular arasında bob hope, johnny carson ve billy crystal yer aldı. kırmızı halı röportajları da etkinliğin ayrılmaz bir parçası haline geldi ve büyük ilgi katılımcıların kıyafetlerine odaklandı. ancak 2010'lu yılların sonlarında izlenme oranlarının hızla düşmesi, akademi'nin tören yayınında 2019'dan itibaren üç saatlik bir sınırlama ve 2020'den itibaren daha erken bir yayın tarihi de dahil olmak üzere çeşitli değişiklikler duyurmasına yol açtı.

    ödül heykelciğinin tasarımı - bir film makarası üzerinde duran ve elinde kılıç tutan bir şövalye - metro-goldwyn-mayer (mgm) sanat yönetmeni cedric gibbons'a aittir. heykeltıraş george stanley, gibbons'ın tasarımına dayanarak orijinal heykelciği yaratmakla görevlendirildi. heykelcikler uzun yıllar boyunca 24 ayar altın kaplamalı bronz olarak dökülmüştür. ikinci dünya savaşı sırasında metal kıtlığı nedeniyle heykelcikler alçıdan yapılmıştır. artık heykelcikler altın kaplama britanyumdan yapılmaktadır. bununla birlikte, 1945 yılında yüksekliği artırılan kaide kaidesi dışında tasarım değişmemiştir. heykelcik 13,5 inç (34,3 cm) boyunda ve 8,5 pound (3,8 kg) ağırlığındadır.

    `heykelciğin takma adı olan oscar'ın kökenleri üç kaynağa dayandırılmaktadır. aktris bette davisbu ismin, heykelciğin arka tarafının kocasıharmon oscar nelson'ınkine benzediğini gözlemlemesinden kaynaklandığını iddia etmiştir. köşe yazarı sidney skolsky`, ödüle takma adını gösterişi olumsuzlamak için verdiğini iddia etmiştir. bu isim, heykelciğin oscar amcasına benzediğini söyleyen akademi kütüphanecisi margaret herrick'e de atfedilmiştir. lakabın gerçek kökeni hiçbir zaman tespit edilememiştir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap