• siyasi ve etnik kriterlerin diğer tüm kriterlerin üxerinde olduğu bir ödüldür. zira genelde suya sabuna dokunmayan filmler oscarı kapar. amerikan rüyasının karanlık tarafını gösteren nice kült film de bu anlayışa kurban gitmiştir. genelde yahudi yandaşları sevindirmek ve amerikalı olmanın ne güzel bir şey olduğunu göstermek için yapılmış filmler parsayı toplar. zaten bu ödülü kimin lacağını daha adaylar açıklanmadan bilmek mümkündür. sonuç olarak lanse edildiği kadar ciddi bir öül değildir.

    bir de bilim-kurgu, fantastik-kurgu ve gerilim türlerini yok sayma anlayışı vardır ki anlamak mümkün değildir.
  • ulkemizde sinema severlerin sabahladigi gorkemli olay. katilimin sadece academy davetiyesi ile mumkun oldugu etkinlik.
  • küçükken hızımı alamayıp anneme, "bir gün beni de burada göreceksin," dediğim ödül töreni.
    öz güvene gel 1, ne işim varsa orada 2...
  • son dönemlerde boktan asya filmlerine bol keseden verile verile içi boşaltılan, bir anlamı kalmayan ve hiçbir şey ifade etmeyen boş ödüllerdir.

    böyle giderse 5-6 yıl içinde youtube ve tiktok videolarına da oscar vermeye başlarlar hatta porno filmlere de verebilirler ama son yıllarda ödül verdikleri bir çok boktan filmin yanında bu bir iyileşme bile sayılabilir.

    yemin ediyorum recep ivedik'i asyalılar çekmiş olsaydı ona da oscar verirlerdi.
  • akademi ödülü, merkezi beverly hills, kaliforniya, abd'de bulunan sinema sanatları ve bilimleri akademisi tarafından film endüstrisindeki başarıları takdir etmek amacıyla her yıl verilen bir dizi ödülün adıdır.
    (bkz: academy of motion picture arts and sciences/@justin mcleod)

    ödüller ilk olarak 1929 yılında verilmeye başlanmıştır ve kazananlara genellikle oscar adı verilen altın kaplama bir heykelcik verilir.

    kazananlar şu 24 kategoriden seçilmektedir: en iyi film, erkek oyuncu, kadın oyuncu, yardımcı erkek oyuncu, yardımcı kadın oyuncu, yönetmenlik, özgün senaryo, uyarlama senaryo, sinematografi, yapım tasarımı, kurgu, özgün müzik, özgün şarkı, kostüm tasarımı, makyaj ve saç tasarımı, ses miksajı, ses kurgusu, görsel efektler, yabancı dilde film, uzun metrajlı animasyon filmi, kısa metrajlı animasyon filmi, kısa metrajlı canlı aksiyon filmi, uzun metrajlı belgesel ve kısa metrajlı belgesel. akademi ayrıca bilimsel ve teknik ödüller, özel başarı ödülleri, onur ödülleri, jean hersholt insani yardım ödülü, irving g. thalberg anma ödülü (yapımcılıkta mükemmellik için) ve gordon e. sawyer ödülü (teknolojik katkılar için) vermektedir, ancak bunların her yıl verilmesi zorunlu değildir. ağustos 2018'de akademi, 2019 töreninde verilmek üzere "popüler filmde üstün başarı" için yıllık bir kategori eklediğini duyurdu. ancak gelen eleştiriler ve kafa karışıklığının ardından akademi yeni kategorinin tanıtımını erteleme kararı aldı.

    belirli bir yılda ödüle hak kazanabilmek için, bir filmin o yılın 1 ocak ile 31 aralık gece yarısı arasında los angeles bölgesindeki ticari bir sinemada en az bir hafta boyunca ücretli giriş için halka açık olarak gösterilmiş olması gerekir. bu kuralın istisnaları arasında, menşe ülkeleri tarafından sunulan ve amerika birleşik devletleri'nde gösterilmiş olması gerekmeyen yabancı dilde filmler yer almaktadır. belgesellerin ve kısa filmlerin farklı uygunluk koşulları vardır ve resmi olarak yapımcıları tarafından sunulurken, müzik ödülleri için müzik sanatçısının bir başvuru formu doldurması gerekir.

    oscar ödülleri için sadece sinema sanatları ve bilimleri akademisi üyeleri aday gösterebilir ve adaylar için oy kullanabilir. akademi, film yapımının çeşitli dallarına ayrılmıştır ve her ödül kategorisindeki adaylar ilgili dalın üyeleri tarafından seçilir; böylece yazarlar yazarları, yönetmenler yönetmenleri ve benzerlerini aday gösterir. akademi üyelerinin tamamı en iyi film adaylarını belirler ve çoğu kategoride kazananları belirlemek için oy kullanır.

    uluslararası tanınırlık ve prestij sağlamanın yanı sıra, akademi ödülleri büyük kazananların başarısında önemli bir rol oynayabilir. örneğin en iyi film ödülü, kazanan filmin gişe kazancını önemli ölçüde artırabilir. oyuncular ve yönetmenler için ödül genellikle daha yüksek maaşlar, daha fazla medya ilgisi ve daha iyi film teklifleri ile sonuçlanır.

    akademi 1927'de kurulduğunda, ödül komitesi yeni organizasyon tarafından oluşturulan birkaç komiteden yalnızca biriydi. ödül verme fikri düşünülmüş ancak hemen uygulamaya konulmamıştı çünkü akademi işçi sorunlarındaki rolü, film endüstrisinin zedelenen imajını düzeltme çabaları ve üretim prosedürleri ve yeni teknolojiler hakkında fikir alışverişi için bir takas merkezi olma işleviyle meşguldü. akademi ancak mayıs 1928'de komitenin en seçkin yapım, en sanatsal ya da benzersiz yapım ve bir aktör, bir aktris, dramatik yönetmenlik, komedi yönetmenliği, sinematografi, sanat yönetmenliği, mühendislik efektleri, orijinal hikaye yazımı, uyarlama yazımı ve başlık yazımı olmak üzere 12 kategoride akademi liyakat ödülleri verilmesi önerisini onayladı.

    ilk ödüller 1 ağustos 1927 ile 31 temmuz 1928 tarihleri arasında gösterime giren filmleri kapsıyordu. ödüller 16 mayıs 1929'da hollywood roosevelt hotel'de düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. akademi üyelerinin tamamı tüm kategorilerde aday göstermişti. beş jüri kurulu (akademinin orijinal dallarının her birinden birer kişi - oyuncular, yazarlar, yönetmenler, yapımcılar ve teknisyenler) daha sonra her kategoride en çok oyu alan 10 adayı belirledi ve bu 10 adayı 3 öneriye indirdi. her daldan bir üyeden oluşan merkezi jüri kurulu nihai kazananları seçti.

    ikinci yıllık ödül töreni olan 3 nisan 1930'da (1928'in ikinci yarısından ve 1929'dan filmleri onurlandıran) kategori sayısı yediye indirildi ve iki büyük film ödülü en iyi film olarak adlandırılan tek bir ödüle dönüştürüldü. akademi o zamandan beri kurallarda, prosedürlerde ve kategorilerde sık sık değişiklikler yapmaya devam etti. gerçekten de yıllar boyunca o kadar çok değişiklik yapıldı ki, değişmeyen tek şey akademinin esnek kalma ve sektörün gelişimini takip etme arzusu gibi görünüyor. en önemli değişiklikler arasında 1933'te ödül değerlendirmesine uygunluk süresinin takvim yılı olarak değiştirilmesi ve 1936'da yardımcı aktör ve aktris kategorilerinin eklenmesi yer alıyor.

    başlangıçta ödül kazananların isimleri basına önceden verilmiş ve bu bilginin ödül takdimi sonrasına kadar açıklanmaması şart koşulmuştu. ancak los angeles times 1939'un kazananlarının isimlerini törenden önce akşam baskısında yayınlayarak sektörün en büyük yıllarından birinde etkinliğin tüm heyecanını yok etti. böylece o günden bu yana kazananların isimleri, ödül töreninde resmi olarak açıklanana kadar sıkı sıkıya korunan bir sır olarak kaldı.

    akademi ödülleri ilk kez 1953 yılında amerika birleşik devletleri'nde televizyonda yayınlandı ve 1969'dan bu yana uluslararası alanda da yayınlanıyor. 20. yüzyılın sonlarına gelindiğinde tören milyonlarca kişi tarafından izlenen önemli bir etkinlik haline gelmişti. yıllar boyunca önemli sunucular arasında bob hope, johnny carson ve billy crystal yer aldı. kırmızı halı röportajları da etkinliğin ayrılmaz bir parçası haline geldi ve büyük ilgi katılımcıların kıyafetlerine odaklandı. ancak 2010'lu yılların sonlarında izlenme oranlarının hızla düşmesi, akademi'nin tören yayınında 2019'dan itibaren üç saatlik bir sınırlama ve 2020'den itibaren daha erken bir yayın tarihi de dahil olmak üzere çeşitli değişiklikler duyurmasına yol açtı.

    ödül heykelciğinin tasarımı - bir film makarası üzerinde duran ve elinde kılıç tutan bir şövalye - metro-goldwyn-mayer (mgm) sanat yönetmeni cedric gibbons'a aittir. heykeltıraş george stanley, gibbons'ın tasarımına dayanarak orijinal heykelciği yaratmakla görevlendirildi. heykelcikler uzun yıllar boyunca 24 ayar altın kaplamalı bronz olarak dökülmüştür. ikinci dünya savaşı sırasında metal kıtlığı nedeniyle heykelcikler alçıdan yapılmıştır. artık heykelcikler altın kaplama britanyumdan yapılmaktadır. bununla birlikte, 1945 yılında yüksekliği artırılan kaide kaidesi dışında tasarım değişmemiştir. heykelcik 13,5 inç (34,3 cm) boyunda ve 8,5 pound (3,8 kg) ağırlığındadır.

    `heykelciğin takma adı olan oscar'ın kökenleri üç kaynağa dayandırılmaktadır. aktris bette davisbu ismin, heykelciğin arka tarafının kocasıharmon oscar nelson'ınkine benzediğini gözlemlemesinden kaynaklandığını iddia etmiştir. köşe yazarı sidney skolsky`, ödüle takma adını gösterişi olumsuzlamak için verdiğini iddia etmiştir. bu isim, heykelciğin oscar amcasına benzediğini söyleyen akademi kütüphanecisi margaret herrick'e de atfedilmiştir. lakabın gerçek kökeni hiçbir zaman tespit edilememiştir.
  • oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. ödüller, kaliforniya merkezli sinema sanatları ve bilimleri akademisi (academy of motion picture arts and sciences) tarafından yılda bir kez verilir. akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslar arası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "akademi liyakat ödülü" (academy award of merit) olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "oscar" lakabıyla anılır. heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

    ödül rekorları

    film rekorları

    sadece üç film big five olarak adlandırılan en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi aktör, en iyi aktris ve en iyi özgün / uyarlama senaryo ödüllerinin hepsini birden kazandı. bu filmler; it happened one night (1934), one flew over the cuckoo's nest (1975) ve the silence of the lambs (1991).

    üç film 11 oscar heykelciği birden almayı başardı. bunlar; ben-hur (1959), titanic (1997) ve yüzüklerin efendisi: kralın dönüşü (2003) aday gösterildiği tüm dallarda ödül almayı başardı.

    all about eve (1950), titanic (1997) ve la la land (2016) 14 adaylık ile en çok aday gösterilmiş filmler. titanic 11 ödül alırken, all about eve 6 ödüle layık görüldü.

    the turning point (1977) ve the color purple (1985) filmleri 11 dalda, true grit (2010), gangs of new york (2002) ve american hustle (2013) filmi 10 dalda ödüle aday gösterilmelerine rağmen hiç ödül kazanamadı.

    grand hotel (1932) diğer dalların hiçbirine aday gösterilmemiş ancak en iyi film oscarı'nı almış tek filmdir.

    en iyi film akademi ödülü'ne aday gösterilmiş animasyon filmler; beauty and the beast (1991), up (2009) ve toy story 3 (2010).

    oyunculuk dallarında verilen en iyi erkek oyuncu, en iyi kadın oyuncu, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu ödüllerinin hepsini birden almayı başaran film olmamıştır. sadece iki film bu rekora çok yaklaşmıştır. bunlar oyunculuk dallarındaki dört oscar'ın üçünü kazanmayı başaran a streetcar named desire (1951) ve network (1976).

    1939 yılında ,la grande illusion (harp esirleri) yabancı dilde çevrilmiş olmasına rağmen (fransızca),"en iyi yabancı film" dalında değil de "en iyi film" dalında aday gösterilmiş ilk filmdir,ve çok az film bu şekilde aday gösterilmiştir.

    son gerçek (they shoot horses, don't they?)(1969) filminin şöyle bir akademi ödülü rekoru vardır;en fazla sayıda dalda akademi ödülüne aday gösterildiği halde (9 dalda aday gösterilmişti) en iyi film akademi ödülüne aday gösterilmeyen tek film budur. 1970 yılında sadece en iyi yardımcı erkek oyuncu akademi ödülü'nü kazanabilmişti.

    roma tatili (roman holiday) filmi için verilmiş 1953 en iyi uyarlama senaryo ödülünden şu anda 2 adet vardır. "amerikan aleyhtarı aktiviteleri soruşturma komisyonu" (huac)'nun komünist sempatizanı oldukları gerekçesi ile kara listeye aldığı yüzlerce amerikalı sanatçı arasında, aralarında edward dmytryk (yönetmen) ve dalton trumbo (senarist)'nun da bulunduğu ve ilk kez 1947 yılında soruşturmaya uğrayan ilk 10 sanatçıya hollywood 10'luları adı verilmişti.kara listedekiler özellikle hollywood'da iş bulamıyorlardı. bazıları yurt dışına giderken bazıları da takma isimlerle iş yapmak zorunda kalmışlardı. dalton trumbo da "roma tatili"nin senaryosunu yazmış olmasına rağmen ismini kullanamadığı için senaryoya verilen oscar ödülü senaryonun yazılmasında yardımı olan, trumbo'nun arkadaşı ian mclellan hunter'a gitmişti. yıllar sonra akademi yanlıştan dönerek trumbo'nun itibarını iade etti, ödülü hunter'dan geri aldı ve ölümünden 16 yıl sonra 1993 yılında törenle dalton trumbo'nun eşine verdi. bu arada hunter'ın oğlu babasının ödülünü geri vermek istemediği için trumbo'nun eşine ikinci bir oscar verildi. yani şu anda 1953 yılı en iyi senaryo akademi ödülü'nden iki adet mevcuttur.

    1973 yapımı belalılar (the sting) en iyi film akademi ödülü'nü aldığında yapımcılarından biri olan julia phillips "en iyi film" dalında oscar alan ilk kadın yapımcı unvanını da almış oldu.

    2011 yapımı the artist, en iyi film akademi ödülü kazanan son siyah-beyaz film olmuştur. ondan önce en son bu ödülü alan renksiz film billy wilder'ın yönettiği 1960 yapımı garsoniyer (the apartment) filmidir. 1993 yapımı schindler'in listesi de bu ödülü almıştır, fakat bu filmde çok kısa da olsa renklendirilmiş bölümler vardır.

    1966 yapımı kim korkar hain kurttan? (film)(who's afraid of virginia woolf?) tüm ana karakterlerinin ve sanatsal kadrosunun topluca oscar'a aday gösterildiği tek film olma gibi bir rekora sahiptir. aday gösterildiği akademi ödüllerinden 5 tanesini kazanmıştır.

    midnight cowboy (geceyarısı kovboyu) "en iyi film akademi ödülü" alan ilk ve tek "x-rated" film olma unvanına sahiptir. film 1969'da gösterime sunulduğunda o zamanki değerlendirme sistemine göre x-rated kategorisine sokulmuştu. ancak o zamanlar henüz pornografik filmler ortalarda yoktu ve "x-rated" o devirde '17 yaşından küçükler seyredemez' anlamını taşıyordu. sonradan "x-rated" etiketi pornografik filmlerde yaygın olarak kullanılmaya başlayınca, "geceyarısı kovboyu"'nu birçok sinema göstermeyi reddetti, gazeteler reklamını almadılar. bunun üzerine 1971 yılında film "r" kategorisine çıkartıldı, yani 16 yaş altındaki çocuklar ebeveynleri nezaretinde filme gidebileceklerdi. film bu derecelendirme değişikliğinden önce oscar ödülünü almış olduğu için, midnight cowboy "en iyi film akademi ödülü" alan ilk ve tek "x-rated" film olma unvanına da kavuştu.

    brezilya - abd ortak yapımı hector babenco filmi örümcek kadının öpücüğü, 1986'da en iyi film akademi ödülü'ne de aday gösterilmişti. böylelikle bu ödüle aday gösterilen ilk 'bağımsız' film olma unvanını da kazanmış oldu.

    7 mart 2010'da kathryn bigelow the hurt locker filmiyle en iyi yönetmen akademi ödülü'nü kazandı. böylece oscar tarihinde ilk kez bir kadın yönetmen bu ödülü kazanmış oldu.

    oyuncu rekorları

    katharine hepburn oscar ödülerinde en fazla ödül kazanan oyuncu oldu. morning glory (1932/33), guess who's coming to dinner (1967), the lion in winter (1968), ve on golden pond (1981) filmlerindeki rolleri ile 4 kez en iyi aktris ödülü kazandı. ayrıca 12 adaylık ile meryl streep'ten sonra en çok adaylık alan ikinci kadın oyuncudur.

    daniel day-lewis, yalnızca en iyi erkek oyuncu dalında üç kez (my left foot, there will be blood ve lincoln filmleriyle) ödülün sahibi olarak, kategorinin en çok kazanan ismi oldu. jack nicolson (2 kez erkek oyuncu, 1 kez yardımcı erkek oyuncu) ve walter brennan (3 kez yardımcı erkek oyuncu) ile birlikte en çok ödül kazanan erkek oyuncudur.

    meryl streep ödüle en fazla aday gösterilen isim oldu. 20 kez aday gösterilmekle beraber 3 kere ödülü almayı başardı. en iyi yardımcı aktris ödülünü kramer vs. kramer (1979) ile ve en iyi aktris ödülünü sophie's choice (1982) ve the iron lady (2011) filmlerindeki rolleri ile kazandı.

    jennifer lawrence, 23 yaşındayken üç defa oscar'a aday gösterilmiş en genç kişidir. lawrence aynı zamanda en iyi kadın oyuncu oscar'ını kazanan en genç ikinci oyuncudur.

    peter o'toole 8 kez en iyi aktör ödülüne aday gösterilmesine rağmen ödülü hiç kazanamadı.

    jessica tandy 80 yaşındayken oynadığı driving miss daisy (1989) filmindeki rolü ile en iyi kadın oyuncu akademi ödülü'nü aldı. 2012'ye gelinceye kadar bir oscar ödülü almış 'en yaşlı' kişi unvanını taşıdı. 2012 yılında christopher plummer 82 yaşındayken rol aldığı beginners filmindeki performansıyla en iyi yardımcı erkek oyuncu akademi ödülü'nü alınca 'en yaşlı' oscar ödülü sahibi unvanı da ona geçmiş oldu.

    jodie foster, the accused ve the silence of the lambs filmleriyle kazandığı en iyi kadın oyuncu oscar'ı ile 2 ödül alma başarısını gösteren en genç kişi unvanının sahibidir. (ilk ödülünü 26 yaşında, ikinci ödülünü ise 29 yaşındayken kazandı.)

    gloria stuart ödüle en yaşlı aday gösterilen isimdir. 87 yaşında iken titanic (1997) filmindeki rolü ile en iyi yardımcı aktris ödülüne aday gösterildi.

    justin henry 8 yaşında iken kramer vs. kramer (1979) filmiyle aday gösterildiği en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülü ile birlikte oscar tarihindeki en genç ödüle aday olan isim oldu.

    the silence of the lambs (1991) filminde hannibal lecter karakterini canlandıran anthony hopkins 16-17 dk. kadar ekranda görünmesine rağmen en iyi aktör ödülünü almayı başardı.

    beatrice straight, network (1976) filmindeki 5 dk. 40 saniyelik performansı ile oscar kazanan en kısa role sahip kişidir. straight bu filmdeki rolü ile en iyi yardımcı kadın oyuncu akademi ödülü'nü almayı başardı.

    james dean ölümünden sonra iki kere oscar'a aday gösterilen tek insan. dean 1955 yılında öldükten sonra 1956'da east of eden (1955) filmiyle ve 1957'de tekrar giant (1956) filmiyle en iyi erkek oyuncu akademi ödülüne aday gösterildi.

    oscar tarihinde aynı yılda hem başrol ve hem de yardımcı rol kategorilerinin ikisine birden aday olma başarısını gösteren 12 oyuncu vardır. bunu başarabilen oyuncular; fay bainter, teresa wright, barry fitzgerald (aynı filmdeki aynı rolleri ile) sigourney weaver, jessica lange, scarlett johansson, al pacino, emma thompson, holly hunter, julianne moore, jamie foxx ve cate blanchett'tir.

    sadece beş oyuncu sophia loren, roberto benigni, robert de niro, benicio del toro ve marion cotillard ingilizce konuşmadıkları filmleri ile oscar kazanmayı başarmıştır. loren, benigni ve deniro italyanca, del toro ispanyolca ve cotillard fransızca oynayarak oscar almıştır.

    christoph waltz, soysuzlar çetesi filminde ingilizce dahil 4 ayrı dil konuşarak oscar kazanmış tek kişidir.filmde ingilizceyle birlikte fransızca,almanca ve italyanca konuşmuştur.

    john mills'e , irlandalı kız (ryan's daughter) filminde oynadığı köyün sağır-dilsiz delisi 'michael' rolü için 1971 'de en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülü verilmişti.filmde rolü gereği tek kelime konuşmayan john mills , ödülünü alırken konuşma yapmayıp bir reverans'la yetinmişti.bu da oscar ödüllerindeki en kısa kabul konuşması olarak rekor kitabına geçmiştir.

    ölüm tarlaları (the killing fields) filminin başrol oyuncusu haing s. ngor, dith pran'ı canlandırdığı rolüyle 1984'te en iyi yardımcı erkek oyuncu akademi ödülü'nü aldığı zaman, aktör olarak oscar ödülü alan ilk güneydoğu asya'lı ve budist oyuncu unvanını da almış oldu.

    emil jannings, 1929 yılında, o yıl ilk kez verilen en iyi erkek oyuncu akademi ödülü'nü aldığı zaman amerikalı olmadığı halde (isviçre doğumlu bir almandı) oscar alan ilk oyuncu unvanını da kazanmış oldu. jannins bu oscar'ı the last command (1928) ve the way of all flesh (1927) filmleriyle aldı, o tarihlerde oyunculara birkaç filmindeki performansı için tek oscar verilebiliyordu.

    heath ledger dark knight'ın çekimleri bittikten bir ay sonra hayatını kaybetti.bu filmde canlandırdığı joker rolünden dolayı ölümünden bir yıl sonra 81.akademi ödül töreninde en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında oscar verildi. onun adına ödülü ailesi aldı. aynı şekilde 1977'de peter finch öldüğünde network adlı filmi çekimi bitmiş ve aktör promosyson için tur yapmaya hazırlanmakta idi. bu filmi için peter finch'e ölümünden sonra en iyi erkek oyuncu akademi ödülü oscar'ı verildi ve dul karısı eletha finch oscar töreninde bu ödül heykelini aldı.

    akademi ödülünü alan ilk hispanik aktör josé ferrer olmuştur.

    walt disney hayatı boyunca bütün dallarda toplam 22 tane oscar ödülü kazanarak en çok oscar kazanan insan olma unvanına sahiptir.

    teknik dallarda rekorlar

    film müziği bestecisi john williams 52 kere oscar'a aday gösterildi ve 5 kez ödül aldı.

    ses mühendisi kevin o'connell 20 kere ödüle aday gösterilmesine rağmen ödülü hiç kazanamadı. 21. adaylığında savaş vadisi filmiyle ödülü kazandı.

    1952 tarihli kahraman şerif (high noon) filminin tema şarkısı "do not forsake me, oh, my darlin'" (veya diğer adıyla "the ballad of high noon") müzikal olmayan bir filmde kullanıldığı halde oscar ödülü kazanmış ilk şarkıdır. bestesi dimitri tiomkin, sözleri ned washington'a ait olan şarkıyı filmde tex ritter seslendirmişti.

    içerisinde hatırı sayılır örneklerin bulunduğu 500'den fazla filmin bestecisi ennio morricone 5 kez oscar adayı olmasına rağmen, 2016 yılına kadar hiç ödül kazanamadı. 2007 senesinde, film müziği sanatına ihtişamlı ve çok yönlü katkılarından dolayı akademi onur ödülü'ne layık görüldü. en iyi film müziği oscar ödülünü ise 2015 yapımı the hateful eight filmi ile 2016 yılında aldı.

    https://tr.wikipedia.org/…demi_ödülleri?wprov=sfla1
  • aday olabilme şartları değişmiştir
  • 89.oscar ödülleri için buyrun oscara doğru
  • bir önceki senede siyah karşıtlığı eleştirilen akademinin bir sonraki yıl trajikomik bir şekilde ödülü siyahlara vermesi bile ne kadar saçma bir organizasyon olduğunu gösterir niteliktedir. sanılanın aksine çok da prestijli bir ödül değildir.
  • "oscar kazananlar kim tarafından nasıl seçiliyor?"
    http://t24.com.tr/…-tarafindan-nasil-seciliyor/6268
hesabın var mı? giriş yap