6 entry daha
  • hakkında bu kadar az entry girilmiş olmasına şaşırdığım film. ken loach, filmseverler ve film sevmese de entelektüeller arasında yaygın bir isim.. demek ki land and freedom daha çok dikkat çekmiş, ne de olsa daha "çekici" bir konusu var, aykırı filan... oysa bu film de cnbc-e'de bile kaç kere gösterilmişti... ama, kime ne abd'deki kaçak göçmenlerden, onların hayatlarından, çektikleri sıkıntılardan; bizim yeterince derdimiz var..

    oysa ne güzel anlatır bu film, zaman ve mekanın ötesine çıkarak, birlik olmanın, kararlı şekilde ilerlemenin başarı getirdiğini.. üstelik bunu hiç ucuz politik sloganlar savurmadan yapar, önemli olan hangi görüşten olduğunuz değil, hayatınız ve başkalarının hayatları için neleri göze alabildiğinizdir.. ne maya haksızdır, ne de rosa, ikisi de kendince davalarına inanmış, uğraşan kadınlardır.. ne de olsa maya, bakacak bir kocası ve çocukları olmadığı için belki de maya'dır..

    ve bu hikaye çok tanıdıktır, kazandığı üç kuruştan da olmamak için işverenine karşı sesini çıkaramayan, ssk isterse işten atılacağını bilen, her türlü aşağılamaya, tehdide kraldan kralcı şefleri tarafından maruz bırakılan işçilerin milyonlarla olduğu türkiye'de.. o yüzden bu film, zamandan mekandan azadedir, bu tüm işçilerin, işveren olmadıkları sürece, aynı safta olduğunu en güzelinden anlatır, o yüzden bu film sadece ispanyol, meksikalı, çinli göçmenlerin değil, aynı zamanda kendi ülkesinde kaçak ayarında itibar ve saygı gören türk, kürt, rus ve daha sayamadığım milyonlarca işçinin hakkını kazanma hikayesidir...

    ve "kurmaca işte, anca filmlerde öyle oluyor" diyenlere, bu film, tamamen gerçek bir olayı anlatmaktadır, abd'de los angeles'ta başlayıp, daha pek çok yere yayılan "justice for janitors" hareketidir anlatılan ki, işçilerin sadece daha yüksek maaşa değil, ayrıca sağlık haklarına, ailelerinin de sağlık sigortası kapsamına alınmasına ve insanca muameleye kavuşmalarına öncü olmuştur..
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap