4 entry daha
  • 10 km kala aracımın krank mili kestiği konya ilçesi. bir de tamirci bulduk ki dillere destan. hayır bilmiyorsun, niye kurcalıyorsun?

    terhis oldum, artık hürgeneralim, heyyooo. mersin'de iki üç günlük konaklama, cennet cehennem, deniz, kum güneş... hesapta akdeniz turu yapacağız. 1971 model vosvos ile ne çekilir o yollar. mut üzerinden konya'ya, oradan da tekrar aşağıya, antalya'ya gitme hesapları yapıyoruz. zorlu toros dağlarını aştık nihayet ve konya'nın uçsuz bucaksız, dümdüz ovasına vardık. dördüncü vites 90 km sabit hızla gidiyoruz tıngır mıngır. çumra'ya 10 km kala "trannnkkkk, küt küt küt küt küt küt" sesleri ile çektim sağa.

    aşağı inip orasına burasına baktık, v kayışının bağlı olduğu kasnağı ileri geri hareket ettirdik, baktık ki durum vahim. o zamanlarda cep telefonu falan hak getire, hem olsa bile orada baz istasyonunu nerden bulacaksın? neyse ki araçta telsiz var ve sesimizi duyup yardıma geldiler. aracı bağlayıp çektik tamirciye. her usta anlamaz vosvos motorundan, boxer motor pistir, söküp caraskal ile üstten alamazsın, alttan çıkarmak zorundasın.

    tamirciye sorduk, "pek anlamam ama sökerim, konya'da toplatırsınız, burada tekrar takarım" dedi. söktük motoru el birliği ile ve tahmin ettiğimiz üzere krank kestiğini gördük. konya'ya götürdük bir otobüsün bagajında ve oradan bulduğumuz çıkma bir krank ile topladık bilen birisiyle. geri getirip taktık aracın üzerine, toplayan kişi ile birlikte. hesabı ödeyip yola koyulduk ki o da ne, aracı üçüncü vitese atamıyorum. acaip bir kasma, gaz yememe durumu.

    bir yandan pedere diyorum, yaa baba bakalım şuna, belki ateşleme sırasında sorun vardır. peder tekrar yolda kalmayı gözüne kestiremiyor. ya bir daha çalışmazsa diye tırsıyor kendince haklı olarak. velhasıl kelam vardık konyaya bir depo yakıtı bitirip. ustaya telefon ettik bir kulübeden ve geldi bir saat sonra. ateşleme kablolarının yerlerini değiştirdi ve araç düzeldi. ahh be baba be, bir kere de benim lafımı dinlesen ne olurdu?

    araç düzelmesine düzeldi ama macera bununla bitmedi. akdeniz turu maddi yetersizliklerden dolayı iptal olunca istanbul'a dönmeye karar verdik ama ancak afyon'a kadar gidebildik. krank milinin uç kısmındaki flanşta bulunan pimler yerinden oynadığı için volan yerinden çıkacak gibi sesler çıkarıyordu. daha fazla riske girmenin bir anlamı olmadığı için arabayı bindirdik bir kamyonun tepesine, eve öyle döndük. ne tatil ama?

    bu arada, bahsi geçen motorlarda ateşleme sistemi sıralı silindirlerdekinden farklıdır. dört silindir sıralı motorlarda 1-3-4-2 diye giden ateşleme sırası, vw motorunda 1-4-3-2 diye gider. bu da bize kapak, çumra'yı da ilelebet hatırlamamız için vesile olur.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap