12 entry daha
  • kore savaşının ortasındaki iki kardeşin dramını anlatan ve dünyadaki gelmiş geçmiş en iyi savaş sahnelerini barındıran film. kore sinemasının dünyaya armağan ettiği muazzam yapımlardan.

    --- spoiler ---

    abinin kardeş ile yol ortasında köşe kapmaca oynadığı yerler belki de filmin tek yapmacık yeri. ancak söylendiği gibi bir duygu yoğunluğu veya sömürüsü kesinlikle yok. tam tersine, film son sahnesindeki kardeşin abisinin kemiklerinin üzerindeki 20 saniyelik ağlayışına kadar en ufak bir duygu gösterisi yapmadan devam ediyor.

    savaşa gittiklerinde abinin ilk amacı madalya kazanarak kardeşini evine gönderebilme hakkı kazanmak oluyor. savaşla direkt olarak hiçbir ilişkisi olmayan ve tek amacı kardeşini savaşın ortasından çıkarmak olan abi bir süre sonra kahramanlıkları karşısında ilk madalyasını aldığında motivasyonları değişiyor. kahraman olmak egosunu daha fazla tatmin ettiği için kardeşini unutuyor ve bu duygu ile sürüklenmeye başlıyor. kardeş karakterinin burada devreye girip motivasyonlarının değiştiğini üzerine bastıra bastıra dile getimesi boşa değil. sıradan bir insana egosunu tatmin edebileceği ve kendisini başarılı hissedeceği bir alan verildiğinde nasıl sürüklendiği gösteriliyor. bununla da kalmıyor, bu barışçıl abi savaşın kanlı ortamında giderek bir caniye dönüşüyor. önce ayakkabı boyacısı olan arkadaşını gözü dönmüş bir şekilde öldürmeye kalkıyor -ileride yapıyor da-, daha sonra kardeşini kaybettiğini düşündüğünde ise iyice yoldan çıkıyor ve cinnet hâlinde kuzey kore tarafında savaşıyor. bu film sıradan insanların savaşta nasıl insanlıktan çıkabileceklerini ve özündeki vahşi yaratığa dönüşebileceğini gözler önüne seriyor. bunu da kendisinden önce kardeşini düşünen bir askerin üzerinden anlatarak çok iyi yapıyor. bizlere gördüğüm en mükemmel dramlardan birisini izleme fırsatı sunuyor.

    --- spoiler ---
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap