• genellikle narsistik kişilik bozukluğuna ya sosyopati gibi kişilik bozukluklarına sahip insanların kurban olarak seçtikleri kişiye uyguladıkları bir tür manipülasyon tekniğidir. travma bağında, bir güç dengesizliği, iyi ve kötü muamelenin ardısıra gelmesi, ödül ve cezanın aralıklı olarak pekiştirilmesi söz konusudur.

    travma bağları, romantik ilişkilerde, arkadaşlıklarda, ebeveyn-çocuk ilişkilerinde, ensest ilişkilerde, tarikatlarda, tutsak edilmiş kişilerde, iş ilişkilerinde veya askeriyede gerçekleşebilir.

    ikili ilişkilerde kurulan travma bağıyla ilgili bilgi vermeye çalışalım.

    - toksik kişi, sıcak-soğuk davranışlarıyla kurbana inişli çıkışlı bir şekilde davranır.

    - kurban, çocukluğunda da ebeveynlerinden yeterince ilgi ve sevgi görememiştir ve bu davranışlar, kurbana bilinçaltında tanıdık gelir.

    - kurban, yaşadığı ilişkide uzun süre bir sorun görmez çünkü çocukluk çağında da anne-babası kendisini koşulsuz sevmemiştir ve yaşadığı ilişki ona çocukluğunu hatırlatır.

    - toksik insanlar, kurban olarak genellikle empati yeteneği fazla gelişmiş kişileri seçerler. empatlar, karşılarındaki insanı kırmaktansa kendileri kırılmayı tercih eden, sınır koymakta zorlanan, insanları sevgiyle iyileştirebileceğine inanan, herkesteki iyiyi görmeye ve yaşanan olaylarda kendilerini suçlamaya eğilimli kişilerdir.

    - kurban, karşısındaki toksik kişinin davranışlarının ardındaki niyeti görmekte çok zorlanır çünkü bir insanın kendisini üzmekten, aşağılamaktan keyif alacağını ve bunu bilerek yapabileceğini algılayamaz.

    - kurban, kendisini yeterince değerli hissetmediği için bilinçaltında hak ettiği ilişkinin bu olduğuna inanmaktadır.

    - kurban, bilinçaltında anne-babasıyla özdeşleştirdiği toksik insanın sevgisini kazanırsa kendisini ilgisiz bırakan anne-babasından alamadığı sevgiyi telafi edeceğine inanır.

    - toksik insan, suçlamalarla, duygu sömürüleriyle kurbanı suçlu olduğuna ikna etmeye çalışır. kurban da çocukluğunda yaptığı hatalardan sonra ailesi tarafından sık sık suçlu hissettirilmiştir.

    - toksik kişi, aralıklı pekiştirme kullanır. yaşattığı istismara zaman zaman ara verip hediyeler alır, özürler diler, sevgi gösterilerinde bulunur, değişeceğine dair söz verebilir. bu da kurbanda sevildiğine olan inancı arttırır.

    - kurban, "beni sevmese neden benim yanımda olsun ki?!" "onun kişiliği öyle!" "yaptığım hatalardan dolayı böyle davranıyor." diye düşünür.

    - toksik insanlar, istediklerini yaptırmak için sık sık küser. çocukken anne ya da babası da kurbana küsmüş ya da sağlıklı bir iletişim kurmamıştır. böylece manipülatörün davranışları kurbana tanıdık ve yakın gelir; kurban toksik insanın istediği şekilde hareket eder.

    - kurbanların ebeveynleri mutsuz olmalarına rağmen toksik ilişkilerini/evliliklerini bitirmemişler ya da sağlıklı bir ilişki yaşayamamışlardır. kurban da kurban psikolojisinde aynı durumu yaşar ve toksik ilişkisinden çıkacak gücü uzun süre kendinde bulamaz.

    spiritüel inanca göre de travma bağları, karmik bağlar olarak ifade edilir. kişi, karmasını ödedikten sonra karmik bağ yani travma bağı çözülür ve kişiler serbest kalır.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap