9 entry daha
  • felsefi zombi, bilincin zor sorusu ve panpsişizm muhabbetleri yüzünden kendisine sövsem de, son zamanlardaki görüşlerinden dolayı şarlatanlıktan zizeklik seviyesine yükselttiğim felsefeci.

    zizek, ciddi bir birikimi olan, kafası çalışan bir siyaset felsefecisi. birikimi, kıvrak zekası ve eğlenceli üslubu sayesinde her türlü güncel konuya dair anında bi şeyler geveleyebiliyor ve söyledikleriyle ilgi çekmeyi başarıyor. herif covid salgını pandemiye dönüştükten 2-3 ay sonra zart diye covid ve pandemi üzerine kitap çıkardı mesela.

    chalmers da benzer biçimde, facebook'un adını meta olarak değiştirip "gelecek sanal gerçeklikte" dediği, milletin metaverse'den arsa alıcam diye evini sattığı o saçma sapan hype döneminde reality+ diye bir kitap çıkardı. bu ara onu okuyorum ve gerek sanal gerçeklik gerekse simülasyon hipotezi üzerine söyledikleri hem ilginç, hem de %90 'ı gayet mantıklı şeyler.

    ayrıca chatgpt'nin ortaya çıktığı, google'daki mühendisin kendi dil modelleri hakkında "bu alet bilinç kazandı" diye ortalığı velveleye verdiği günümüzde de "dil modelleri ve bilinç" üzerine söyledikleri hem ilginç hem de aynı konuda yazıp çizen birçok "kanaat önderi"nden çok daha mantıklı. mesela chatgpt konusunda bi taraf "olay bitti abi, artificial general intelligence bu, singularity geliyor" diye gaza gelirken, noam chomsky gibi karşıt görüştekiler de "bunlardan bi bok olmaz, öğrendiklerini papağan gibi tekrarlıyorlar" diye olayı fazla basite indirgediler. chalmers ise konuyu daha serinkanlı biçimde ele almayı başarıyor.

    yine de bir daniel dennett kadar dikkatli, ciddiyetli bir felsefeci olmadığını düşünüyorum. bazı kararlara çok hızlı varıyor ve sırf konu güncel olduğu için bi şeyler söylemek zorunda hissediyor kendini, ya da bana öyle geliyor. popülizm yapıyor yani. bu yüzden zizek'in siyaset felsefesi için yaptığını chalmers da zihin felsefesinde yapıyor diye düşünüyorum.

    özetle okuyun, takip edin ama söylediklerine biraz temkinli yaklaşın. fanboyu olunacak bir insan olmasa da ilginç bir zat.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap