9 entry daha
  • yukarıda ki arkadaşın bilgisizliğinden oluşan kusma isteğimi bir iki doğru bilgi vereyim de insanlar okur belki diye paylaşarak geçirmeye çalışayım.
    şap hastalığı halk arasında (bkz: dabak) veya (bkz: tabak) olarak bilinir.
    hayvanların bağışıklık sisteminin düşmesine, tırnak aralarında ve ağız içlerinde aft oluşmasına neden olur. oluşan aft yüzünden hayvan yemek yiyemez, hızla zayıflar ve bağışıklık sistemi de zayıfladığı için ikincil enfeksiyonlara açık hale gelir. hayvanı öldürmesede ekonomik olarak büyük kayıplara neden olur.
    hastalığa neden olan virüsün 7 adet serotipi vardır.
    ankara'da 1962 yılından beri aynı yerde bulunan şap enstitüsü hastalığa karşı sürekli saha taramaları yapar ve aşı üretir. il ilçe tarım müdürlükleri marifeti ile senede 2 defa şap hastalığına karşı hemen hemen tüm inek ve koyun varlığımız aşılanır. hastalığın bulaşması çok hızlıdır neredeyse önlenemez denilebilir. bu yüzden hastalandırmamak önemlidir. bu aşılama çalışması koruyucu hekimlik faaliyetidir.
    türkiye'de en çok görülen 3 serotipe karşı aşılama faaliyeti gerçekleştirilirken, yapılan saha taramalarında daha önce görülmeyen sat2 tip serotip görüldüğü için önlem olarak tüm hareketler yasaklanmış, hızla aşı üretimine başlanmıştır. aşılar üretilip koyun-keçi-inek varlığının %90 nından fazlası aşılandığında yasak kaldırılır tekrar.
    ayrıca yurt dışından ithal edilen hayvanlar, yurt içi hayvan hareketleri kısıtlamasından muaftır.
    bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap