34 entry daha
  • death in venice/venedik'te ölüm adıyla da bilinen ve 1912 yılında basılan thomas mann novellası.
    (bkz: thomas mann/@justin mcloed) (bkz: #150262173)
    görsel

    romanın kahramanı tadzio, mann'ın 1911'de şehre yaptığı ziyarette gözlemlediği wladzio adlı gerçek bir kişiye dayanıyordu, ancak hikayenin kendisi kurgusaldı.

    mann'ın asıl amacı, goethe'nin "marienbad elegy" yazmasına neden olan 18 yaşındaki barones ulrike von levetzow'a olan goethe aşkının gerçek hikayesinden yola çıkarak bir kafa karışıklığı ve aşağılanma hikayesi yazmaktı.

    besteci gustav mahler'in mayıs 1911'de viyana'da ölümü ve mann'ın 1911 yazında venedik'teki tatilinde wladzio adlı çocukla ilgilenmesi, düşüncelerini meşgul eden ek deneyimlerdi.

    hikayeyi, zekayı temsil eden aschenbach ile yaşam ve zihin arasındaki ilişki hakkındaki belirli inançları aydınlatmak için kullandı.

    mann ayrıca sigmund freud'dan ve rüyalar hakkındaki görüşlerinden ve venedik'i birkaç kez ziyaret etmiş filozof friedrich nietzsche'den etkilendi.

    mann'ın karısı katia (1974 tarihli bir kitapta), hikâye fikrinin, kendisinin ve thomas'ın 1911 yazında venedik'te gerçek bir tatil sırasında (lido'daki grand hôtel des bains'de kalırken) geldiğini hatırlıyor:

    ''mezarlıktaki adamla başlayan hikâyenin tüm detayları yaşanmışlıklardan alınmıştır... daha ilk gün yemek odasında polonyalı aileyi gördük, görünüşleri aynen kocamın tarif ettiği gibiydi: kızlar oldukça sert ve ciddi giyinmişlerdi ve 13 yaşlarındaki çok çekici, güzel oğlan açık yakalı ve çok güzel bağcıklı bir denizci kıyafeti giymişti. hemen kocamın dikkatini çekti. bu çocuk son derece çekiciydi ve kocam kumsalda arkadaşlarıyla birlikte onu hep izliyordu. onu venedik'in tamamında takip etmedi -bunu yapmadı- ama çocuk onu büyüledi ve sık sık onu düşündü... hala hatırlıyorum, ünlü bir kanon hukuku profesörü olan amcam, özel danışman friedberg. leipzig çileden çıktı: "ne nasıl bir hikaye! hem de evli bir adam yazmış!"

    "tadzio"ya ilham veren çocuk, adı genellikle wladzio veya sadece adzio olarak kısaltılan baron wladyslaw moes'du. bu hikaye, thomas mann'ın tercümanı andrzej dolegowski tarafından 1964 civarında ortaya çıkarıldı ve 1965'te alman basınında yayınlandı. bazı kaynaklar, moes'un romanın 1971 filmini görene kadar bağlantıyı öğrenmediğini bildirdi.

    görsel

    kaynaklar; gutenbook
    (bkz: flutv)
    (bkz: academia)
    venedik'te ölüm dvd söyleşileri. görsel
    görsel
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap