4 entry daha
  • imparator ı. justinianus kadar cenabet bir insan tarihte az görülür. bilmeyenler için hatırlatayım, justinianus ayasofya’yı inşa ettiren hükümdardır. hükümdarlığı ms 527-565 yıllarını kapsar.

    - tahta çıkmadan bir sene önce o zamana dek görülmüş en çok can kaybına neden olan deprem meydana geliyor: 526 antakya depremi. şehir yerle bir oluyor ve justinianus döneminde yeniden inşa edilmeye başlıyor.

    - 536’da güneş kararıyor. güneş nasıl gidebilir aq? millet kıyamet geliyor diye çıldırıyor. haklılar, nasıl çıldırmasınlar. total war attila oynarken, flavius belisarius’la kuzey afrika’ya çıkarma yaptığımda denk gelmiştim bu olaya. ekran 4-5 tur kararmıştı, "lan noluyooo!" nidalarıyla atlatmıştım o dönemi. bir de büyük kıtlık oluyor. volkanik kışla ilgili bir durum. merak edenler için bbc’nin haberi: 536 senesi yaşamak için neden en kötü yıldı?

    - 541’de ise bazılarının antik dünyanın sonu kabul ettiği, en az 15 milyon insanın ölümüne neden olduğu düşünülen justinian vebası patlak veriyor.

    justinian’ın halk arasında uğursuz kabul edilmesinin, hatta belki de ayasofya’yı 5 yıl gibi kısa bir sürede (532-537) tamamlamaya bel bağlamasının sebebi budur. düşünsenize yıl 536, imparator ayasofya şantiyesinde volta atıyor:
    "beyler güneş gitti belanızı siktirtmeyin biraz hızlanın lan! daha dua edeceğiz haydi haydi haydi!"
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap