8 entry daha
  • soyvet tankıdır. diğer tanklara karşı mücadele etmesi için tasarlanıp geliştirilmiştir. yani ana hedefi diğer tanklardır. rusların, t-64 ile birlikte "elit" tankıdır.

    sovyetler biliği dağıldıktan sonra ancak ihraç edilebilmiştir. pakistan, çin, güney kore, güney kıbrıs rum yönetimi gibi ülkelerin elinde bir miktar vardır. çin'in elinde olduğu şüphelidir gerçi. pakistanın'kiler ukrayna'dan satın alınmıştır. güney kore'ninkiler ihraç versiyonu değil rus askerinin kullanması için üretilen orijinal versiyondur. bu tank k-2 tankının geliştirilmesinde koreli mühendislere fikir vermiştir. abd ve ingiltere'nin eline de bir şekilde bir kaç tane geçmiştir, değerlendirme için. türkiye de leopard tankları ile değerlendirmiş sonunda tanesi 1 buçuk milyon dolardan, yaklaşık 400 adet, elden geçirilmiş leopard tankını tercih etmiştir.

    ayrıca bu tank, air-burst (havada patlayan) mermi kullanan ilk sovyet tankı sanırım, hatta belki de dünyadaki ilk tank olabilir.

    t-80 ana muharebe tanklarında, geniş alandaki piyadelere karşı kullanım için şarapnelli savaş başlığı olan kanatçıkla stabilize edilmiş bir mermi varmış. 5 bin civarında şarapnel içeriyormuş. bu mühimmat, zaman ayarlı bir fünye kullanıyormuş. atıştan önce patlama zamanı mekanik olarak ayarlanıyormuş. modernize edilmiş versiyonu atış (ateş) kontrol sistemi ile otomatik olarak ayarlanabiliyormuş t-90'larda.

    ayrıca t-80 seyreltilmiş uranyum alaşımlı mühimmat kullanan ilk sovyet tankıdır. bu mermi tanklara karşı kullanılan, zırh delici ve kanatçıkla stabilize edilmiş ayrılan mermi çeberli bir mermiymiş (apfsds/armour-piercing fin-stabilized discarding sabot). ama yine de insan sağlığı için zararlı yani kullanan askerler için bile zararlı olabilir, abd'li körfez savaşı gazilerine bakınca, bunu diyebilirim sanırım.

    bir de benim çevirdiğim, türkçesi biraz saçma oldu sanırım. askerler daha iyi bilir eğer türkçe karşılığı varsa.

    son olarak bunu yapan insan olamaz diyeceğim de bunu yapan da insan ve insanlar zaten bunun gibi silahları (şarapnelli falan) yüzyıllardır yapıyor. ama bu uranyumlular tahmin edebileceğiniz gibi soğuk savaş zamanı yapılmış.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap