5 entry daha
  • kardeşi gibi haindir. ismi, türk devleti'nin ilgili dönemde hainlere uyguladığı 150'lilikler diye bilinen yasa ile yurtdışına sürülenler ya da yurda alınmayacaklar listesindedir.
    millli mücadele döneminde pşevu reşit yunan tarafına geçince şunları söylemiştir: yüzyılın vahşi ve barbar türkleri ile yaşamaktansa medeni milletlerden olan yunanlarla yaşamayı cana minnet biliriz. büyük yunan devletinin himayesi altında türklerden intikam alacağız.

    ocak 1922'de kardeşi ethem ile beraber meclise af ricasında bulunarak bir dilekçe gönderir. kabul edilmez.

    1925'de şeyh said isyanı çıkınca ethem ile beraber musul'a giderek destek toplamak için çalışır. hatta musul'a gitmeden önce atina'da bu konu hakkında konuşurken kuşcubaşı eşref "bu işin içinde olamayacağım" demesi üzerine tartışma çıkar. eşref reşit'e yumruk atıp dişini kırar.

    ocak 1928'de yunan devleti, türk devletine ihanetleri karşılığı verdiği maaşı kesince, atatürk ve inönü'ye mektup yazıp günah çıkartmak ister. ethem'in yaptıkları için elinden birşey gelmediğini kardeşinin cahil olduğunu, kendisini çok uyardığını ama işe yaramadığını yazar.

    kardeşi ile beraber 1925-1930 arasında ermeni hoybun cemiyeti'nden, halife abdülmecit'ten, irak mısır ve ürdün'den para temin etmiştir.

    kürtçülük propagandası ile doğu anadolu'da kürt isyanları çıkarmak için mesai harcamıştır. 1930 ağrı isyanı'nda her iki kardeşin de emeği vardır.

    meşrutiyet'ten sonra teşkilat-ı mahsusa'da fedai,
    1. mecliste yeşil ordu grubunda bolşevik,
    milli mücadele döneminde yunan işbirlikçisi,
    şeyh said isyanı'nda kürtçü,
    ortadoğu'da hilafetçi,
    amman'da moskofçu,
    1942'de nazi sempatizanı,
    2. dünya savaşından sonra amerikancı olarak yaşayıp 1950'de demokrat parti'ye oğlu ahmet şay vasıtası ile başvurarak ülkeye döndü. bandırma'da diğer oğlu terzi hakkı burcu'nun yanına yerleşip ziyaretine gelenlere hatalarını ve pişmanlıklarını anlatarak yaşayıp 1952'de ölmüştür.

    1935'de atina'da kızı güner kuban doğar. atina'daki fransız st. joseph okuluna giden güner, okula maria josephine ismi ile kaydedilip vaftiz edilir.
    görsel
hesabın var mı? giriş yap