2 entry daha
  • d: 250 - ö: 306

    293'ten 305'e kadar caesar ve 305-306 arası augustus unvanını elinde tuttu.

    dioclentianus zamanında caesar unvanı aldı ve tetraşi yönetimine katıldı . annesi imparator claudius'un yeğeni idi. askerlikten gelme olan bu imparator sevilen biriydi. kendisine caesar ünvanı verildikten sonra maximian tarafından evlat edinildi.

    britanya, ispanya ve galya toprakları constantius'a verildi. constantius'un belki de bu görevdeki ilk başarısı, roma topraklarından ayrılmış olan britanya adasını tekrar imparatorluğa katmasıdır. bu genç ve yetenekli hükümdar önce boulogne'yi ele geçirdi ardından yönünü britanya adasına çevirdi.

    maximian'ın generallerinden olan carausius britanya'da kendi yönetimini kurmuştu. maximian'ın yardımına constantius yetişti. constantius idareyi eline aldı ve galya'ya doğru geldi. boulogne'yi aldı görsel. limandan adaya gidecek yardımı kesti. carausius'un önemli bir müttefiki olan frankarı yenilgiye uğrattı.

    o sırada carausius'un emrinde olan allectus efendisini öldürdü. constantius ordunun başına asclpiodatus'u geçirdi. asclpiodatus fırtınalı bir havada adaya batı kıyısından ayak bastı. allectus ordusuyla batı tarafına geldi. ordusu yorgun düşmüştü. nihayet yapılan savaşı imparatorluğun lejyonları kazanmıştı. savaş allectus'un ölümüyle sona erdi. constantius bu zaferin ardından adaya geldi, zaferden dolayı mutluydu çünkü yıllar sonra britanya tekrar roma'ya katılmıştı.

    bu yetenekli askerin erken dönemde bir diğer önemli başarısı galya'yı almanların elinden kurtarmsı idi . genç hükümdar o savaş sırasında yaralanmış ve onun yaralı olması askerleri hırslandırmıştı. sonunda roma zafer kazanmıştı.

    diocletianus imparatorluk içinde hızla yayılan hristiyanlık inancına karşı mücadeleye girişti. müttefiklerine bir bildiri gönderdi ve bu inanca mensup kişilerin sert bir şekilde cezalandırılmasını istedi. constantius bu konuda diocletianus'a nazaran daha insancıldı. inananların kutsal yapılarının yıkılmasını emretti ancak hiç kimseyi inancından dolayı öldürtmedi.

    305 yılında diocletianus ve maximian tahttan feragat ederek çekildiler. böylece chlorus batı'nın hükümdarı ilan edildi.

    sonra severus (bkz: #146563597)

    önce diocletianus (bkz: #145793026)
hesabın var mı? giriş yap