9 entry daha
  • "sanki aşk masalları duvağına yıldızları pul diye asarken, şarkısını 've sonsuza kadar mutlu yaşadılar' diye bitirir de; var olan bir evlilikle başlayan masallar, bu duvağı açarken saflığımıza gülüverir. ya da diyelim ki tolstoy'un anna karenina'da dediği 'bütün mutlu aileler birbirine benzer, her mutsuz ailenin ise kendine özgü bir mutsuzluğu vardır.' sözüne inanıp, mutlu evliliklerde üç beş cümleden fazla anlatılacak bir şey bulamamışlardır.
    ama aslında eskimiş bir evliliğin ana eksen olduğu masallardaki mutsuzluk, tolstoy'un cazibeli kıldığı gibi pek öyle özgün gerçekler yüklenmez. kadın açgözlü ve dırdırcı, bazen de sadakatsiz çıkar; erkek ise ya cinsel, ya ekonomik yetersizlikle bunaltır. evliliği mutsuz kılan, tarafların kusurlarıdır. "

    " birini totem haline getirme ve özdeşleşmeyi ilahlaştırmanın içine gizleme, idolün tekinsiz yerini hazırlar. örneğin model alınan (hayalin cisimleşmiş hali olan) bir kadının sevgililerinin aldığı eleştiriler, çarpıcı yansımaları açığa çıkarır. bir başka kadına hayran olan kadın, o hoşuna gitmeyen biriyle birlikte olduğunda, onları ayırmak için elinden geleni yapar. geride bir yerde ihanete uğradığı duygusu saklıdır ve bu tarz bir gerçeklik içinde de öyledir. çünkü kendini onun hayatının içinde kurgulanmış ve böylece istemediği biriyle birlikte olmak, demek ki istediği kişiyle birlikte olma şansını kaybetme durumunda kalmıştır. hayranlık, sahip olma ve müdahale etme hakkı tanır ona. üstelik taklit etmek, anlık rahatlamalar sunsa da, her zaman acı vericidir. john lenon düşmanı değil, hayranı tarafından öldürülmüştü. aşk idolü haline gelen popüler şarkıcıların özel yaşamlarını gizli tutmak istemesi ve yeni kahraman tasarımlarının kavuşamayan aşklar içinde tasvir edilmesi de yukarıda açıklanan etkilerle bağlantı içindedir. "
hesabın var mı? giriş yap