8 entry daha
  • abbey road albümünün üçüncü şarkısı, paul mccartney bestesi.

    paul'un hayal gücünde kurup hikayeleştirdiği şarkılarından biri. john lennon çoğunlukla gerçek duygular ve hikayeler üzerinden şarkı yazarken paul, hayalgücünü daha çok kullanmıştır. bu şarkılara örnek verecek olursak;

    (bkz: eleanor rigby)
    (bkz: ob-la-di ob-la-da)
    (bkz: rocky raccoon)
    (bkz: the fool on the hill)
    (bkz: sgt. pepper's lonely hearts club band)

    paul bu şarkıda moog synthsizer çalmış. bu albümün kayıtlarında moog synthsizer'ın mucidi robert moog da abbey road stüdyolarındaymış. şarkıda bahsi geçen çekiç hissini vermek için şarkıda örs ve çekiç kullanılmış. bu anlamda da pop müzik tarihinde daha önce denenmemiş bir şeydir bu.

    john lennon bu şarkının kayıtlarında yer almamış. trafik kazası geçirdiği için bir süre uzak kalmış stüdyodan. döndüğünde ve şarkıyı dinlediğinde hiç beğenmemiş ve bu şarkı üzerinde fazla vakit harcayıp stüdyoyu meşgul ettiği için paul'u eleştirmiş.

    paul, herkes tam şarkı bitti derken üç gün daha uzatmış bu şarkının kayıtlarını. bu albüm bittikten kısa bir süre sonra dağılacak olan ve halihazırda gergin olan grubu daha da germiştir bu durum. ringo starr, beatles tarihinin en kötü kayıt süreciydi demiştir bu şarkı için. haftalarca sürdüğünü ve psikolojilerinin bozulduğunu söylemiş.

    paul'un 1969 tarihli el yazısına bakılırsa, "back in school again, maxwell plays the fool again" cümlesi ilk olarak "... maxwell is an ass again" şeklinde düşünülmüş, sonra üzeri çizilmiş ve bildiğimiz haline getirilmiş. school-fool kafiyesi daha hoş olmuş, ki zaten kulaklarımız buna aşina; ancak is-an-ass de fonetik olarak tatlı olurmuş.

    bahsi geçen el yazısı, açık arttırmayla 192 bin dolara satılmış.
hesabın var mı? giriş yap