8 entry daha
  • kahramanı olan 38 yaşında, yüksek lisans yapmış fabrika müdürü olan endüstri mühendisi alex'in o yaşına kadar bir fabrikanın var oluş amacını bilmediği, bunu sorgularken de fabrikanın varoluş amacı olarak "buldum buldum teknoloji, yok yok şimdi buldum kalite!" gibi saçma sapan şeyleri düşündüğü fakat bizim şuradaki bakkal emmiye bile sorsan ilk duyacağın şeyi; para kazanmayı, yani karı düşünemediği bir kitaptır.

    alex'in, kibrit oyununda tüm kaselerdeki olası kibritlerin hepsini bağımsız değişkenmiş gibi hesaplaması (ve tabi daha sonra göt olması) bu adam nerede endüstri mühendisliği okudu, nerede yüksek lisans yaptı dedirtir. fabrikada üretim planlamada yapılan hatalar akıl alır gibi değildir!

    kitaptaki yazarın kendi avatarı olan jonah karakteri dışında (israilli, fizikçi, danışman - e ayıp, bari karakter adı da eliyahu olsaymış) tüm karakterlerin zeka, fikir yürütme ve anlama-algılama konularında çok büyük problemleri vardır (ki kitabın türkçe versiyonunun 3. baskısında sayfa 52-56 ve özellikle 233'te kitabı sinirden yırtıp atasınız gelir), bunun yanında semi-god jonah karakteri bilmem kaç kilometre ötede verdiği konferansın 10 dk.lık kahve arasını telefonda geçirip fabrikanın sorunlarını adeta superhero edasıyla çözer. bunu da direk yapmaz, karşısındakine soru sorarak buldurur (karşıdakinin akıl yürütmedeki zaafını tekrar hatırlayın) ki okuyan iyice delirsin dellensin.

    yazar kitabı yazarken sorunların cevaplarını bir söyleşide de söylediği gibi baş karakter alex'ten önce bulmamız için böyle bir yol izlemiştir fakat tuzu biraz fazla kaçırmış, kitaptaki karakterler yılan hikayesinin bir şeyi 4 defada anlayan karakterlerine dönmüşlerdir.

    yazarının gerçekten bir yazar değil, kitap yazmış bir fizikçi-danışman olduğu belli bir kitaptır. (julie-alex bölümleri hariç)

    tüm bu çemkirmelerime rağmen eğer karakterlere benden fazla sabır gösterebilirseniz, öğrettikleriyle daha net düşünmenizi sağlayan ve öğretilerini unutturmayan bir kitaptır.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap