1 entry daha
  • klasik liberalizm, modern liberalizm kavramı ile fırsat eşitliği ve özgürlük kavramı bakımından ayrı düşer. klasik liberallere göre toplumda her birey sadece ve sadece kendinden sorumludur. eğerki toplumda bir eşitsizlik varsa bu yine bireyin kendi karakteristiklerinden ve özelliklerinden kaynaklanmaktadır. yani bir insan fakirse ya tembeldir çalışmıyordur, ya da iq su düşüktür aptaldır.

    böyle de pis insanlardır klasik liberaller. hiç halden anlamazlar. herkes kendinden sorumludur der çıkarlar işin içinden. özgürlük anlayışları da bir gariptir zaten. negatif özgürlüğe inanırlar. onlara göre dayatmanın olmadığı her ortamda özgürlük vardır. misal şimdi robert college'da okuyup her dersten özel hocalarla öss'ye hazırlanan bir genç de özgürdür bunun yanında doğuda yıllık ders saatlerini bile dolduramayan hocaların olmadığı bir okulda öss'ye hazırlanan bir genç de özgürdür. zira ikisinin de sınava girmelerine herhangi bir mani yoktur. ikisi de istediği okula gidebilir. böyle özgürlük böyle fırsat eşitliği kavramına kafam girsin, çok afedersiniz.

    bunlar aynı zamanda sosyal darwinizmi savunurlar. onlara göre toplumda da koşullara ayak uyduramayan bireyler ayakta kalmayı başaramazlar ve yok olurlar bundanda kimseyi sorumlu tutamazlar. bunun sorumlusu da sadece kendileridir.

    böyle okudukça sinirleriniz atar, öyle sinir adamlardır bu klasik liberaller.

    bunun daha bir insancıl olanı için (bkz: modern liberalizm)
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap