7 entry daha
  • 1920 yılının sonbaharında, ankara ordusu batıda yunan ordusu ile savaş durumunda iken, yanındaki asker kaçakları ile birlikte isyan ederek çumra'yı basan ve nahiye müdürünü esir alan elebaşı.

    elebaşı delibaş daha sonra yanındaki isyancılarla beraber konya'ya yürümüş ve başta şehrin valisi haydar bey (vaner) ile kumandan avni bey olmak üzere onları yanındakilerle birlikte esir alıp konya'yı işgal etmiştir.

    bunun üzerine, asileri bastırmak için kurmay binbaşı derviş bey kumandasında bir kuvvet ve albay refet bele komutasında demirci mehmet efe'nin kuvvetlerinin bir kısmı görevlendirilmiştir. konya'ya daha önce ulaşan derviş bey horozlu han'a kadar ilerlemiş ve konya'dan gelen heyet tarafından sergerde ve yardakçılarının kaçtığı kendisine bildirilmiştir. hemen akabinde refet bey de konya'ya ulaşmış ve delibaş'a destek vermiş olan köy ve kasabaları yola getirmek üzere kuvvetler göndermiştir.

    bu kuvvetlerden kaçan delibaş önce mersin'e, oradan vapurla istanbul'a gitmiştir. dersaadette, konya'daki isyanların fikri yönlendiricisi olan hürriyet ve itilaf fırkası üyesi zeynel abidin ile görüşmüştür. ardından izmir'e dönerek yunanlardan silah ve cephane yardımı aldıktan sonra yaklaşık 50 kadar firari ile birlikte tekrar konya civarına gitmişlerdir.

    ankara hükûmeti'nin takip müfrezeleri tarafından sıkıştırıldığında, delibaş, aklı başına gelip onun hain olduğunu anlayan adamları tarafından değil, belki affediliriz endişesi içerisindeki iki adamı tarafından kafası kesilerek öldürülmüştür. götürdükleri bu kelle sayesinde kendi kellelerinin affedilmesini de sağlamışlardır.
hesabın var mı? giriş yap