9 entry daha
  • eğer tarihi sinema diye bir "genre" varsa, onun ortaçağ alt dalına tarkovski üstadın andre rubleviyle birlikte rus diyarından verilmiş iki muhteşem hediyeden biridir alexander nevsky. özellikle ihtişamlı savaş sahneleri vb üretmek için teknik gelişmelerin azami önemi olan bu tarz eserler içinde 1938 yapımı olduğu halde, üslup olarak ilham verici bir film. (ki mr.lucas başta olmak üzere, pekçok rejisör ilham almıştır.)

    ama alexander nevski tekniğin de ötesinde, sinemanın daha ilk başyapıtlarını yeni yeni ortaya koyduğu bir devirde hissiyat ve atmosferiyle muazzam bir filmdir. özellikle pskov'u ele geçiren töton ve livonya şövalyelerinin ve katolik rahiplerinin ve onlar kovulduktan sonra filmin finalinde şehre giren ortodoks papazlar ve novgorodlu savaşçıların aynı mekandaki hali tavrı karşılaştırılırsa slavik kültüre mensup olanların batıdaki germen komşuları ile kendilerini iki çatışan kültürel çevre olarak nasıl kurguladığı hakkında ipuçları bulabilirsiniz. (ipuçları diyorum,film savaş öncesi atmosferin eseri ve gayet anti-alman, çok da totolojik bakmamalı. yoksa maazallah huntington'a dönersiniz...)

    ayrıca sırf tarihi ehemmiyeti için seyredilen pek çok 1920'ler-30'lar filmine göre gayet eğlencelidir,belirtmeden geçmeyelim.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap