5 entry daha
  • yunan orta çağında ve hatta sonrasında da uzunca bir süre, patriyarkal bir düzen hakimdi. erkek, satın aldığı ya da kaçırdığı kadını ve bu kadından olan çocuklarını salt bir egemenlik altında tutuyordu.
    bunun neticesi olarak; bir atadan çıkmış ve zamanla türlü kollara ayrılmış aileler genos yani sülale oluşturdular. birden fazla genos kendini korumak ve kan davalarını gütmek üzere birleşme ihtiyacı duydu ve fratriai adını verdikleri kardeş birlikleri ortaya çıktı.* bunun kan bakımından kabile birliğini ifade eden oluşumuna da file deniyor.

    bu kavramlar cebe girdiğine göre; yunan kent devletlerinde* bu oluşumlardan en güçlü olanının söz sahibi olduğu ve hatta söz sahibi olabilmek adına kabilelerin file'ler oluşturdukları biliniyor. dini bakımından da bir birliğin söz konusu kabileler; eli silah tutan ve siyasi bakımdan özgür erkekler tarafından temsil ediliyordu. bu erkekler belirli periyotlarda toplanıp, kabile sorunları gibi hususlarda müzakerelerde bulunur ve kararlar alırdı.
    prensip bakımından eşit düzeyde olan kabile erkekleri, savaş çıktığında komutayı tek kişiye verme fikrini ortaya attı ve aralarından bir şef seçme yoluna gittiler.*bu şef kişisine basileus deniyor.

    akhalar döneminde saraylarda yaşayan krallarla ilgileri yok bu arkadaşların. bir nevi, bir işi yapmakla görevlendirilmiş memurlar.
    barış zamanı kabile sorunları, ihtiyaçları gibi olgularla ilgilenirken; savaş zamanı asker toplama, harp düzeni, orduyu sevk ve idare gibi görevleri ile adli işlere dair hüküm verme gibi konularla ilgileniyorlardı.
    basileus kavramı, dor göçleri sonrasında yunanistan'a geliyor ve helen siyasi ve sosyal dönüşümünün temellerinden birini oluşturuyor.
    bu noktadan sonra halkın sınıflara ayrılması ve aristokrasinin ortaya çıkışı, şehir devletlerinin kuruluşu, aristokratların kralları devirişi silsile halinde meydana geliyor.

    editos gamos: imla.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap