2 entry daha
  • yapılması elzem haline gelmiş besteci başlıkları birliği (bbb diye genelleştirilebilir elbet).. can sebahattin dere beyin öngördüğü sadece soyisimle başlık açılmasına madden ve manen katılmamla birlik, bestecilerin tüm önadlarının da ilk entride belirtilmesi taraftarıyım, yine madden ve manen..

    ayrıca eser adlarını da, türkçe'de yaygın ise, türkçe açmak daha faidelidir.. misal hem ayışığı, hem moonlight sonatı yerine, ayışığı sonatını tercih etmek; tabii altına, orijinal adını, numarasını, sırasını yazmak daha yeğ olacaktır.. lakin, yine misal, tempest sonatını da tempest diye benimsemek gerekmektedir işbu halde.. yanı sıra, zeenogr delorange beyin de belirttiği gibi, mozart beyin eserlerini kv numarasıyla, diğer bestecilerinkini de kendi öngördükleri numaralama sistemiyle belirtmek sünnetten sayılmalıdır..

    senfoniler özelinde, senfoninin adı mevcutsa, onu kullanmak daha yerinde olabilir.. yani 'beethoven üçüncü senfoni' yerine eroica senfonisi tercih edilebilir.. ayrıca özel adlı eserlerin, senfoni mi, sonat mı, uvertür mü, belirtilerek girilmesi de koordinat hesabını pek kolay hale getirebilir.. hulâsa, o kadar..
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap