• son derece anlamli ve onemli ve de gerekli buldugum bir standardizasyon kampanyasi...

    bach'in eserleri icin bwv numarasi kullanilmasini oneririm. ancak adi cok belli olan eserlerinin zaten acilmis olan basliklarinin kullanilmaya devam edilmesi pek uygun, pek dogru olacaktir. burada onemli nokta, bach eserlerinin orijinal almanca yazilislarinin tercih edilmesi geregidir. beethoven, mozart gibi bestecilerin hemen hemen tum bestelerinin turkce yazilislarinin da kullanimda oldugu dusunulurse, bu turkce kullanimlarin tercih edilmesinin daha mantikli olacagi gorulur.

    ayrica op, kv, bwv turu katalog numaralarinin elden geldigince basliklari da acilmali ve varsa ilgili beste isimlerine bkz ile yonlendirilmelidir.

    besteci adi konusunda da can sebahattin dere'nin onerisi en tercih edilesi yoldur.
  • muzik marketlerde de akil edilebilse, bizi glenn gould'un bach yorumlarini "g" harfinde aramaktan kurtarip "b" harfinde bulabilmemizi saglayacak standardizasyon.
  • yapılması elzem haline gelmiş besteci başlıkları birliği (bbb diye genelleştirilebilir elbet).. can sebahattin dere beyin öngördüğü sadece soyisimle başlık açılmasına madden ve manen katılmamla birlik, bestecilerin tüm önadlarının da ilk entride belirtilmesi taraftarıyım, yine madden ve manen..

    ayrıca eser adlarını da, türkçe'de yaygın ise, türkçe açmak daha faidelidir.. misal hem ayışığı, hem moonlight sonatı yerine, ayışığı sonatını tercih etmek; tabii altına, orijinal adını, numarasını, sırasını yazmak daha yeğ olacaktır.. lakin, yine misal, tempest sonatını da tempest diye benimsemek gerekmektedir işbu halde.. yanı sıra, zeenogr delorange beyin de belirttiği gibi, mozart beyin eserlerini kv numarasıyla, diğer bestecilerinkini de kendi öngördükleri numaralama sistemiyle belirtmek sünnetten sayılmalıdır..

    senfoniler özelinde, senfoninin adı mevcutsa, onu kullanmak daha yerinde olabilir.. yani 'beethoven üçüncü senfoni' yerine eroica senfonisi tercih edilebilir.. ayrıca özel adlı eserlerin, senfoni mi, sonat mı, uvertür mü, belirtilerek girilmesi de koordinat hesabını pek kolay hale getirebilir.. hulâsa, o kadar..
  • her konuda katiliyor olmama ragmen, asil inceleme yapilacak baslik olarak katalog numaralarini onermekteyim.

    ayrica ilgili her basligin altina verilecek olan linklerle birlikte, bir de "klasik bati muzigi basliklari manifestosu" bakinizi verir ve bu basliga da, burada karara baglanip yururluge giren her seyi madde madde yazarsak cok faydali ve ornek bir uygulama yapmis olacagimiz dusuncesindeyim.
  • tadzio'ya katilsak da katilmasak da, kendisi, standart isimler verilemeyecegini, verilmemesi gerektigini acikca ispat eden bir entry girmistir. isteyen istedigi basligi girmese, aramasa ve ornegin bu standardizasyonun temellerini atan bizim gri hucrelerimizin secimi dogrultusunda hareket eden bireyler olsa, suphesiz ki boyle bir standardizasyon calismasinin yapilmasina da gerek olmazdi. her yeni baslik aciminda oturup karar alinamayacagina gore, birakiniz acsinlar, birakiniz bin cesit baslik yaratsinlar. sonunda nasil olsa bir bilir kisi gelir, katalog numarasi basligini acar ve digerlerine ilgili linkleri koyar. ha tabi bir de manifestonun basliginin linkini koyar ki, bilmeyenler ogrensin... moderatorler de bu guzide gelisme karsisinda eminim ki desteklerini esirgemeyeceklerdir.

    onemli olan, "standardizasyon" olduguna gore, arayanin aradigi seyle ilgili her halti ayni baslik altinda bulmasi olduguna gore, burasi bir sozluk olduguna gore ve asla yadirgayamayacagimiz kisisel linguistik egilimler suphesiz ki farklilik tasidigina gore, en guzeli, en dogrusu, kimsenin "hadi canim olmaz booole, yanlis cevrilmis, orijinali olsun, ingilizcesi daha yaygin, yok almancasi olsun, yok bu tam ozturkce diil, yok bu fazla ozturkce" gibi son derece hakli ve fakat cozumsuzluge surukleyici sozler etmeyecegi bir yol olan katalog numarasi kullanimi yolunu secmek olacaktir.

    guzel bir sekilde elden geldigince turkce ve dogru, duzgun karsiliklar bulunmaya calisilir ve hersey ama hersey oralara yonlendirilir; boylece herkes turkcesini gormus olur; sokakta "oo ben moonlight sonati cok severim" gibi abuk cumleler kurmazlar. ilgili basliga ulastiklarinda gorecekleri tek sey ise katalog numarasi linki olacaktir. ve orada zaten parcayla ilgili her haltin aciklamasi bulunacaktir. uluslararasi kabul goren bir katalog numarasinin ana baslik olarak benimsenmesi yanlis olamayacagi gibi, tum cesitliligi de saygiyla notralize edeceginden tartismasiz kabul gorecektir.

    "unutmamaliyiz ki her birimiz ayri ayri yaniliyor olabiliriz; ama bir katalog numarasi asla yanilmaz." (zdlo)
  • daha tanidik olan basliklarin acilmasi ve ilgili katalog numaralarina yonlendirilmesi durumunda kullanici dostu olmaktan hicbir sey kaybetmeyecegini dusunmekteyim sistemin. katalog numarasi olmayan beste ve besteciler icin tabi ki diger yol kullanilir. bu kadar israr ediyor olmamin nedeni, numeroloji manyagi olmam degil, uygulamaya baslandiktan sonra kesinlikle ortaya cikacak olan isim tercih farkliliklarini simdiden goruyor olmamdir. butun o besteciler turk olmus olsaydi bu is cok kolay olurdu. ama be bile (ki ben yani ahaha) "bwv 1041" icin hic baslik acilmamis ise "bach keman koncertosu no1" disinda bir baslik acabilirim. bunlar cok kesinlestirilebilir seyler degil ne yazik ki. o yuzden yonlendirme taraftariyim. sonucta "ay isigi sonati" diyen de, "ayisigi sonati" diyen de, "moonlight sonat" diyen de ayni opus basligina yonlendirilse cok "standardize" olmakla birlikte yeteri kadar kullanici dostu da olmus olur bu is. yoksa daha beter birbirine girebilir.
  • ayrıca, opera adlarının da türkçe girilmesinden de yanayım, yanma yayım, söyle sazım.. tabii yine, orijinal adını entride belirtmek koşuluyla..
  • ayrica benimsenecek kurallarin her kosulda gecerliligini koruyabilmesi gerekir. bu durumda soyle bir ornek verirsem sanirim en dogrusunun katalog numarasi kullanimi olacagi konusunda fikir birligine variriz:
    "konzerte für violine, streicher und continuo a-moll"
    yerine
    "bwv 1041"

    (bu gibi durumlarda turkce isim konusunda muzik otoriteleri bile fikir birligine varamamaktadir)
  • "bir eser adını, başka bir eserle karıştırılmayacak şekilde, en kısa nasıl ifade edebiliyorsak öyle etmeliyiz." (eleanor rigby 1684-1742)

    başlık açarken dikkat edilecek hususlar başlığındaki kuralların klasik müzik isimlerine uyarlanmış şekli; başka bir şey, iddialı bir kategorizasyon değil.
  • en guzeli, bilinen her basligin, eger varsa, guzel turkce bir karsiliginin belirlenmesi ve yabanci yazilimlardan yonlendirilmesi seklinde olacaktir. bu sirada da (gerekli ise) tonalite de elbette turkce belirtilecektir. ancak basligin turkcesinin ne oldugunu ogrenen user, daha sonra buradan katalog numarali basliga yonlendirilecektir ve boylece standardizasyon yoluyla didaktik bir etki de yaratilmis olunacaktir.
hesabın var mı? giriş yap