3 entry daha
  • bazı özgürlük savaşçısı şapşal arkadaşlarımızın, "iki düşman savaşsın biz de izleyelim" mantığıyla götlerine girecek kazıktan bihaber "akıllı"yı oynamalarının üzerine, hatırlatılması gereken komisyondur.

    türkiye cumhuriyeti tarihi'nin asla kendini kurtaramayacağı zincirler bütününe dolanmasının, hukukun üstünlüğünün çğnenmesinin, güçler ayrılığının alaşağı edilmesinin ilk somut örneğidir.

    "1960 yılına girildiğinde dp artık demokratik sistemden giderek ayrılmıştı. 18 nisan 1960'ta dp milletvekillerinin oylarıyla "chp ve bir kısım basının faaliyetlerini tahkik etmek"için ünlü tahkikat komisyonu kuruldu. on beş kişiden oluşan komisyonun tüm üyeleri dp milletvekillerinden seçildi. komisyon, demokrasilerde görülmeyen büyük yetkilerle donatılmıştı. işte yetkilerinden bir kaçı:

    - komisyon mahkeme ve dava yetkisine sahip olup istediği kişiyi tutuklayabiliyordu.

    - komisyon, gazetelere ve matbaalara el koyup, gazeteleri kapatabiliyordu.

    - komisyon meclis müzakerelerinin yayımlanmasını yasaklayabiliyordu.

    - komisyonun aldığı kararlar kesindi, başka hiçbir mahkeme ve mercinin de itiraz hakkı yoktu.

    komisyonun yetkileri meclis'te görüşülürken chp lideri inönü'ye yaptığı konuşma nedeniyle, kürsü dokunulmazlığı hiçe sayılarak, dp milletvekillerinin kararıyla 12 celse meclis'ten çıkarılma cezası verildi.
    --
    bunlar yetmezmiş gibi, chp lideri inönü'nün meclis kürsüsünden yaptığı tarihi konuşmaya yayın yasağı konuldu. bu önlemler ve uygulamalar dp'ye yarar değil, aslında zarar getiriyordu. çünkü bu konuşma ankara'da ulus gazetesinde yayımlandı. gazete gizlice bütün anadolu'ya ayrıca teksirle çoğaltılarak istanbul ve ankara'da bütün gençliğe dağıtıldı. yasak olduğu ve gizlice yurtlarda dağıtıldığı için heyecanla bütün gençlik tarafından okunuyordu. "

    http://www.68dayanisma.org/…urularv&event=1&id=1323
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap