5 entry daha
  • normandiya 'nın küçük bir kasabasında işçi kökenli bir bakkalın kızı olarak dünyaya gelmiş ve içine doğduğu bu sınıftan duyduğu utancı çok uzun süre içinde taşıyarak, kitaplarında, yazılarında işlemiştir. cesaretle. evet cesaretle çünkü insanın değiştiremeyeceği şeylere dair duyduğu ağır bir duyguyu bu kadar yalın ve otobiyografik ifadelerle anlatmak cesaret gerektirir. la honte bunun en iyi örneğidir.

    annie ernaux aynı zamanda yaşayan bir "transclasse" örneği; yani sınıflar arası geçişin, bir sosyal sınıftan bir başkasına geçişin örneği. bir ara fransızca'da sosyoloji ve felsefe çalışmalarında "transfuge de classe" dense de, "transclasse" tabiri özellikle felsefeci chantal jacquet'in çalışmalarıyla daha doğru bir ifade olarak yerini buluyor. işin ilginci sorbonne'da felsefe profesörü olan chantal jacquet de, aynen annie ernaux gibi savoie'da işçi sınıfına mensup çok fakir bir ailenin çocuğu olarak hayata başlıyor ve ilerliyor. bu bağlamda kendi hayat deneyiminin kavramlara yansıması ve çalışmalarını oluşturması onu ayrı bir yere koyuyor. bambaşka bir yerde, edebiyatta edouard louis 'in olduğu gibi.

    annie ernaux'ya dönersek de, eğitimini rouen üniversitesi'nde tamamlamıyor. rouen'den muhtemelen maitrise'ini bitirdikten sonra bordeaux'a gidiyor ve asıl buradan sonra fransa'da akademik olarak ilerleyebilmek için geçmesi gereken agrégation sınavını filan geçiyor; hani şu michel foucault 'un ilk seferinde çaktığı sınav.

    https://www.liberation.fr/…ance-autour-d-un_194006/
51 entry daha
hesabın var mı? giriş yap