18 entry daha
  • gözleri görmeyen bireyler ses sinyallerini daha hizli kavrayip sesin kaynagini daha iyi bulur, akustik izlenimlere hakim olarak isitme islevini maksimum kullanmayi bilirler. böylece görme eksikligi telafi edilmis olur.

    bu bilgiye dayanarak koyu gunes gozlugu takan birinin de daha iyi duymasi gerekmez miydi?

    görme kusuruna sahip biri olarak receteli gunes gozlugu kullaniyor, isitme-algilama sorunu yasiyorum. arac sürerken reflekslerimin yavasladigini düsünüp acayip geriliyorum.

    teshisi koyulmamis bir sinestet olarak benim icin her sey baska bir seyle ilgili; sayilar, renkler, kokular, tatlar, sarkilar, insanlar ve nesneler.
    (mesela cilek, sekiz rakami ve gözlük benim icin ayni ifadeler^^)
    duyularimla algiladigim her sey bir anlama karsilik gelecek sekilde baglantili tabii zaman icinde diger insanlarda bu algilamanin benimkiyle benzer olmadiginin farkina vardim.

    beden enerjimizi beslendiklerimizle sagliyoruz bu beslenme seklini de ayirirsak; yasamin devami icin oksijen (dogru nefes almak), yiyecek maddeleri, ruhu besleyen sevgi(sefkat, ask, ilgi) ve en muhimi gün/es isigi.

    bedenin gunes isigi ihtiyacinin giderilmesiyle serotonin salinimi gerceklesir; zindelik, saglik ve mutluluk saglanmis olur. serotonin eksikliginde insanlarda konsantrasyon bozukluklari olur, yorgun, endiseli ve depresyona meyilli haldedirler.

    gunese bakmak gunes enerjisini gozler araciligiyla emip, beyne enerji iletmeyi saglar. gunes gozlugu kullanildiginda gun isigi gozlere dogrudan ulasamaz ve epifiz bezi etkilenir. epifiz bezi melatonin hormonunun salgilamasini saglayarak gece-gunduz ritmini duzenler, uykuya dalmayi kolaylastirir. göz isik aldigi vakit optik sinirler epifiz bezini uyarir, iletilen sinyalle calisir.

    insanlardan * baska gozluk kullanan canli yoktur. insanoglu sürekli günes gözlügü kullanirsa günes isiginin gozlerden emilimi gerceklesmez, epifiz bezine daha az isik ulastigindan daha az sinyal gönderilmis olur ve hormon salinim sürecleri aksar, bozulur.

    gözlük takarak kosturmacadan korunsak, gozden kacmak icin firsat bulsak da tüm dis uyaranlari emen gozluk neticesinde öznel isik icimize ulasamaz, ortaya cikan hormon dengesizligiyle isitme verimi düser. hatta yenilen ve icilen urunde lezzet, koku kaybi dahi hissedilebilir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap