24 entry daha
  • --- spoiler ---

    kocaman iki erkeğin “ölümüne” oynadığı bir oyun. yeryüzünde iki erkek ne için savaşırsa onun için savaşan iki erkeğin hikâyesi. harold pinter ve anthony shaffer’in yazdığı ölümcül oyun; genç ya da yaşlı, zengin ya da fakir, yazar ya da aktör iki erkeğin egolarının, onları nasıl vahşi ve saldırgan birer çocuğa çevirdiğinin hikâyesi. bulduğu her fırsatta dalga geçen, oyun oynamak için fırsat arayan her erkeğin içindeki masumiyetini kaybetmiş çocuğun hikâyesi. birbirinden farklı iki erkeğin bile nihai amaç uğruna nasıl aynılaştığının hikâyesi. iki ve hatta daha fazla erkeğin bir anatomisi olduğunun ispatı.
    iki erkeğin birbirinden ne kadar zeki olduğunu kanıtlamaya çalışırken içine düştükleri “aptal” durum. başka hiçbir şey için bu denli canla başla savaşmayacak olan iki korkak süvarinin düellosu. raketlerin yerine boks eldivenlerinin kullanıldığı bir tenis maçı. skor: ne önemi var mühim olan dövüşmek. ödül: birkaç çizik ve cilalanmış birer ego.

    --- spoiler ---

    yeryüzünde sadece erkekler savaşır ve her erkek sadece onuru için savaşır. bir erkek için kaybetmek kazanmanın tersi değildir. kaybettiğinde kendini aşağılanmış hissediyorsa kaybetmiştir. aksi durumda bir dahaki raunda hazırlanmaktan başka bir şey düşünmez. kazanmaksa onurunu koruduysa kabildir. aksi durumda tek seçenek oyunbozanlıktır.
    bir kadına duyulan aşk, onun için dövüşmekten başka bir şey değildir. erkekler en çok bunun için çocuk, çocuklar en çok bunun için aptaldır. çünkü ona göre kadın; varken sevilmez, gidince sevildiği anlaşılır. bu yüzden hiçbir erkek sevmez sadece pişman olur.
    tanrı bu yüzden erkektir ve her erkek bu yüzden her sevişmede üstte olmak ister. aksi sadece bir fantezidir. erkek böyle şeyleri düşünmez çünkü bilir ki düşünce fanteziyi öldürür. o bir ölüyü asla sevemez.
    kral ya da köle her erkek aynı şeyi ister. bu ne bir kral için hazine ne bir köle için özgürlüktür. hep onların uğruna savaşıldığı zannedilir aslında erkek hep aynı şey için savaşır: onur. haysiyetli bir hadise değildir buradaki onur. iş bu mevzuda onur: ağızda çok çalkalanmış asidi kaçmış bir hal alır. biçimi şekli her şeyi değişir ismi de: ego olur. gel gör ki kulağa hoş gelmediği için o hep onur olarak anılır. yanındaki kadının güzel olmasını da sadece bu yüzden ister. her erkeğin kadınından son isteği aynıdır: onsuz yaşayamasın.
    her erkeğin içinde ehlileşmemiş bir çocuk vardır. onun için silah bir erkek oyuncağıdır. zavallı kadınlar cani olduğunu aklının ucundan bile geçirmedikleri o çocuğun saçını okşarken nasıl bilebilirler ki başlarına gelecekleri. her erkeğin içinde kaybetmeyi asla kabullenmeyen bir çocuk vardır. işte bu yüzden her erkek katildir.
63 entry daha
hesabın var mı? giriş yap