9 entry daha
  • kendi kendime guluyorum kirk saattir bunun yuzunden. ama bi sor niye guluyorum. simdi bizim hanede netflix islerine xx kromozomlular bakiyor. benim gorevim jim, uc dort gunde bir kinder surpriz yumurta misali gelen zarflari acip sasrrmak veya hayalkirikligina ugramak. actik yine bir tanesini, bu belgesel, nova versiyonu. bir yerlerden asina gibiyim, hafif bir hosnutsuzluk hissi doguyor ama hazir hanim ilime bilime merak salmisken mirin kirin edip sevkini kirmayayim diyorum. ilk on dakikasi gecti, fenalik geldi, fastforwarda bagladik. iknici diskte duzelir dedik ama yok, kah adamin okyanus kenarinda ciplak ayakli cool fizikci pozlari, kah quantum kafedeki bayik gondermeler, beynim musmula olmus zaten efektlerden. dayanamadik en sonunda, belgesel deyince bbc'den sasmayacaksin sikeyim adhdli amerikalilari mottosuna sarilarak kapadik ekrani

    demin aklima geldi, ulan suna bir giydireyim de rahatlayayim diye geldim basliga. en uzun entryi okuyorum, begenip onayliyorum, yarisina geldigimde anliyorum ki benimmis. neredeyse 2 sene oluyor, meger izlemekle kalmamisiz, belli ki ayni sekilde gaza gelip yaziyi dizmisiz. tam bir angutluk ornegi. kitaplarin altini da bu yuzden ciziyorum zaten, yoksa iki uc aya siliniyor hersey.

    neyse gunluk, bari yeni bir yorum getireyim: bence bu "yeni baslayanlar icin iyi bir format" tarzi bir bakis acisi yanlis. tam tersine, yeni baslayan bir insan, digerlerine nazaran daha cok sistematik bir yaklasima muhtactir, zira kavramlarin alti bos onun icin. bu tip belgesellerde ise yapilan, bu kavramlarin icini doldurmak, yavasca birbiri ustune insa edip yeni baslamis olanlari bir noktaya getirmek degil, boluk porcuk tanimlarin bombardimanini yapmak. ornegin elektromanyetiizmanin birlesmesi anlatiliyor sozde, 15 dakika boyunca hic bir bilgi verilmiyor, yeni baslayan adam nesini ogrenecek. tek soylenilen su: elektrik ve manyetizmanin teorileri ayriydi, birlestirildi, simdi de buna yercekimini ekleyelim. mina koyim, bunu ilk cumlede de anlarsin, fizik degil basit zeka ve dilbilgisi yeterli. hic fizik bilmeyen biri daha cok tekrarlandi diye bunu anlayacak degil, onun icin daha manyetizma nedir, elektrik teorisi neydi, nasil birlestiler gibi soru isaretleri mevcut. hayir su cok temel kavramlardan, ornegin uzayda radyo dalgalarinin veya isigin nasil ilerlediginden falan, yemin ederim nufusun yuzde 90inin haberi yoktur.

    itogluitler bunlari anlatacaklarina grafikere para yedirmisler, dort saatin yarisinda ucan elektronlar falan izliyoruz, sonra bunun adi oluyor "bilmeyenler icin iyi bir baslangic, supper bir belgesel" falan fismekan. ulan bu dunyanin herseyi yanlis yahu, bastan tasarlamak lazim.
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap