5 entry daha
  • "silahlı kuvvetler yüksek komutanlığı çok gizli
    berlin,
    31 ağustos, 1939
    "harbin yönetilmesi üzerine 1 sayılı emir:
    1- doğu sınırında, almanya için dayanılmaz olan durumun, barışçıl yollarla düzeltilmesini gerektiren siyasi imkanlar artık ortada kalmamıştır; bundan ötürü zor yoluyla bir çözüme gitmeye karar verdim.

    2- polonya seferi, beyaz durum gereğince yapılmış olan hazırlıklara göre, ordu konusunda, bu arada ordu'nun düzenini hemen hemen tamamlamış olmasından doğan sonuçlar göz önünde tutularak uygulanacak ayarlamalarla yürütülecektir. görevlerin dağıtımı ve harekatın amacı değişmemiştir.

    hücum tarihi : 1 eylül 1939.

    hücum vakti : sabah saat 04:45 (kırmızı kalemle yazılmıştır)

    tespit edilmiş olan bu zaman gidinya, danzig körfezi ve dirschau köprüsü harekatına da uygulanacaktır.

    3- batıda, çarpışmaların sorumluluğunu tamamıyla ingiltere ve fransa’ya bırakmak çok önemlidir. şimdilik önemsiz sınır bozmalar yalnızca mahalli hareketlerle karşılanacaktır. kendilerine teminat vermiş olduğumuz hollanda, belçika, lüksemburg ve isviçre'nin tarafsızlığına titizlikle saygı gösterilecektir. karada, alman batı cephesi sınırı, açıkça izin olmadan geçilmeyecektir. denizde, aynı durum. böyle sayılabilecek bir savaş hareketine ya da faaliyetine de emir uygulanacaktır.

    4. ingiltere ile fransa’nın almanya’ya karşı çarpışmaya geçmeleri halinde, batıdaki wehrmacht kuruluşlarının görevi, kuvvetlerini olabildiği kadar tutmak ve böylece, polonya’ya karşı girişilen harekatın zaferle sonuçlanmasından sonra doğacak şartları sürdürmek olacaktır. düşman kuvvetleri ve askeri-iktisadi kaynakları, bu sınırlar içinde kalmak şartıyla olabildiği kadar hasara uğratılacaktır. hücuma geçme emirlerini ben, tamamıyla kendime saklıyorum.

    ordu, batı duvarı'nı tutacak ve batılı devletlerin belçika ve hollanda topraklarını ihlal ederek, kuzeyden sarkmalarını önleyecek tedbirler alacaktır.

    donanma, başlıca ingiltere’ye yönetilmiş olarak, ticaret gemilerine karşı savaş yürütecektir... hava kuvvetleri, ilk olarak fransız ve ingiliz hava kuvvetlerinin alman ordusuna ve alman lebensraum’una hücumunu önleyecektir.

    ingiltere’ye karşı savaş yürütülürken luftwaffe’nin, ingiltere'yi denizden (yazının kenarında bulunan şu not, emirde güdülen iki yanlı amacı çok iyi belirtmektedir: “böylelikle atlantikteki kuvvetler, şimdilik statik durumda kalacaklardır) gelecek maddelerden, silah sanayiinden yoksun kılacak ve fransa'ya asker göndermesini önleyecek şekilde kullanılması için gereken hazırlıklar yapılacaktır. toplu halde bulunacak olan ingiliz donanmasına, özellikle savaş gemileriyle uçak gemilerine karşı etkili hücum fırsatları kollanacaktır. londra’ya hücum emrini führer olarak ben kendime saklıyorum.

    ingiliz topraklarına karşı hücuma geçilmesi için hazırlıklar yapılacak, yetersiz kuvvetlerle elde edilecek parça parça başarılardan kesin olarak kaçınılacaktır.

    adolf hitler"

    demek ki hitler, ertesi gün şafakla birlikte polonya üzerine hücuma geçilmesi emrini, 31 ağustos günü öğle saatlerinde resmen ve yazılı olarak vermiş bulunuyordu. bu ilk savaş emrinden anlaşılacağı gibi, ingiltere ile fransa’nın ne yapacaklarını o sırada pek bilmiyordu. başlangıçta onlara karşı hücuma geçmekten kaçınacaktı. düşmanca bir harekete giriştikleri takdirde bu hareketlerini karşılamaya da hazırdı. franz halder’in 28 ağustos tarihinde defterine yazdığı gibi, ingiltere, polonya’ya verdiği söze bağlı kaldığını gösteren birtakım hareketlerde bulunabilir ve “bir savaş oyunu oynayabilir”di. eğer böyle olursa, o zaman führer buna gücenmeyecekti.

    işte böyle başladı ikinci dünya savaşı. anglachelm komutanım polonya seferi'ni güzel bir şekilde yazmış, iyi de yapmış*. bense, çekoslovakya'nın ilhakından polonya seferi'nin başladığı saate kadarki sürece, yani daha öncesine değinmek isterim. 3-5 seri ile yakında buralardayım efenim, hayırlı akşamlar.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap