9 entry daha
  • foucault'ın bireylerin bünyesine işleyerek düzenini rahatlıkla sağlayabilen iktidarlara atıf yaptığı felsefik kavramdır.

    "iktidar her yerdedir. hapishanede, tımarhanede, hastanede, okulda, bilgide, bilimde ve işyerindedir iktidar." (foucault)

    bu tür hükümdarların yönettiği halk otoriteyi içselleştirirler ve ne olursa olsun kötü bir durumda sorumluyu kendi bulundukları organizma dışından ele alırlar.

    buna örnek olarak ülkemizi yönetmiş olan iki ayrı iktidar ele alınabilir. birincisi ecevit dönemidir. özellikle kıbrıs harekatı sırasında dışarıdan uygulanan ambargo ve yaptırımlar son derece açıktır. ancak ecevit bu yaptırımları metafizik bir öge ile bağdaştırıp halka sahte vatanseverlik gibi bir duygu ile yansıtmadığından, gerçekleri halk rahatlıkla görebildiğinden dolayı o dönem yaşanan ekonomik buhran halen eleştirilmekte ve gündeme getirilmektedir.

    bir diğer iktidar olan günümüz yönetimi ise biyoiktidar kavramını çok iyi uygulamaktadır (bu konuda uzmandır). bireylerin bünyesine pek çok sahte unsur zaman içinde işlenmiştir. bu unsurlar biyoiktidar'ın oluşumunu tetikleyici ögelerdir. bunlardan bazıları;

    1. sahte milliyetçilik söylemleri: dikkat ettiyseniz ne zaman bir kriz yaşansa hemen ardından şehit haberleri veya terör operasyonu haberleri ortaya çıkmakta. ayrıca rakiplere veya ses çıkaran herhangi kişiye yönelik algı da bu söylem üzerinden "terörist" başlığında yorumlanmakta. biyoiktidar bu sayede kontrol altında tutulmakta.

    2. sahte müjde haberleri: buna örnek karadeniz'de çıkan doğalgaz buluşları verilebilir. ne zaman bir enerji zammı veya sıkıntısı yaşansa üzerine atılan bu tür adımlar bilinçaltında tetikleyici bir etkiye sahiptir.

    3. dini söylemler: özellikle zeka seviyesi daha alt bir kategoride olan halk dini söylemler ile uyuşturulmaya açıktır. örnek olarak ayasofya'nın açılması ile bilinçaltında oluşturulmaya çalışılan imaj; ülkede aslında bizden kaynaklı olmayan pek çok kriz yaşanmakta veya yaşanacak. ancak bu krizleri biz yaratmıyoruz ve hatta yaratanlara meydan okuyoruz söylemidir.

    4. medya örgütlenmesi: televizyon kanalları ve halkın bilgi edinmesini sağlayan yayınların satın alınması nazi almanya'sı dahil olmak üzere tarihte gözlemlenmiş olan önemli bir taktiktir. bu yöntem ile üstte yer alan diğer maddelerin duyurulması ve açıklanması gerekmektedir. aynı zamanda diğer kanallardan ise halk gündem dışı boş içerikler ile oyalanmalı ve uyuşturulmalıdır (acun medya'nın desteklenmesi veya futbolun ana gündeme aktarılması buna önemli bir örnek).

    "ekonomik kurtuluş savaşı" gibi söylemler bu algı yönetimi ve biyoiktidar uygulamasının temel unsurlarından biridir. mevcut iktidar kadar muhalefetin de biyoiktidar konusunda bir çabası veya girişimi olmaz ise eğer başa geçerse iktidarını sürdürme konusunda uzun vadede sıkıntı yaşayacaktır.

    michel foucault'un bu konudaki sözleri:

    "iktidar, öncelikle boyun eğdirilmiş bedenler yaratmayı amaçlar"

    "dünya, yöneticileri psikologlar ve halkı da hastalar olan büyük bir tımarhanedir"

    "modern iktidar büyük gözaltıdır"
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap