• hollandalı tarihçi rutger bregman tarafından kaleme alınan türkçe çevirisi gül özlen tarafından 2021 de yapılan kitap.

    sosyal psikoloji konularına ilgi duyanlar için gerçekten kitap kapağında da belirtildiği gibi “yeni bir insanlık tarihi” niteliğindedir. zimbardo'nun hapishane deneyi, sineklerin tanrısı, muzaffer sherifin deneyi ve daha pek çok öğrendiğimiz bilgiyi gözden geçirmemiz gerektiğini anlatır. tamam yazarın zaman zaman oldukça iyimser ve zorlayıcı çaba içinde olduğu görülüyor ancak dersi alan her öğrenci ve veren her hocanın haberdar olması gereken bir kitap bence.
    insanların başkalarına yardım etme davranışının altında bencil olmalarının yattığını savunan görüşlere karşın güzel bir alıntıyı paylaşmak isterim;

    “…saf bir özverinin olup olmadığı tartışmaları çok anlamsız. birisine iyilik yaptığınızda midenizin bulandığını düşünün. hayat nasıl bir cehenneme dönerdi acaba?
    güzel olan, iyiliğin bizi iyi hissettirdiği bir dünyada yaşıyor olmamız. yemeği seviyoruz çünkü yemezsek hayatta kalamayız. yardım etmeyi seviyoruz çünkü başkaları olmadan sararıp solarız . iyilik her defasında iyi hissettirir çünkü iyidir…”
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap