9 entry daha
  • ilk filmi meres tou 36 olan tarih üçlemesinin ikinci filmi. ilk filmin vasat ikinci filmin böyle bir başyapıt olduğu başka üçleme var mıdır emin değilim. film katman katman. öncelikle oradan oraya yunanistan'ı katedip, her gittikleri yerde aynı oyunu oynayan ve merkezinde bir aile olan bir tiyatro kumpanyası var. ondan sonra bu kumpanyayı şehir şehir takip ederken kaçamadığımız, içine düştüğümüz 1939 - 1952 arası yunanistan'da gerçekleşen tarihi olaylar var: yannis metaksas, italyan işgali, nazi işgali, yunanistan'ın kurtuluşu, britanya'nın partizanları fena satıp nazi artıklarıyla kışkırttığı aralık 44 olayları, sonra yunan iç savaşı... bir de, o kumpanyadaki ailenin 1939 - 1952 arasında yaşadıklarının bire bir kopyalandığı mitolojik hikaye var: karısı clytemnestra ve karısının sevgilisi aegisthos tarafından öldürülen, savaştan dönmüş agamemnon; kardeşi electra'nın yardımıyla annesinden ve sevgilisinden babasının intikamını alan orestes...

    bu katman katmanlık yetmiyormuş gibi bir de her zaman doğrusal gitmeyen bir zaman var. bir sahneden, çok sonra bir zamanda geçen başka bir sahneye, oradan geri daha önceki bir zamana atlamalar filmi tam takip edebilmeyi zorlaştırıyor.

    film, yunanistan'daki askeri cunta zamanında çekilmiş ama tamamlandığında *cunta çöküp yerine sivil hükümet gelmiş olmasına rağmen, gelen sivil hükümet de muhafazakar milliyetçi olduğundan filmin avrupa'da yankı uyandırmasının önüne geçmeye çalışmış.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap