6 entry daha
  • bu aralar üzerine bolca okuma yapıp, lisans günlerimde içine dalmadığım kadar dalma fırsatı bulduğum şema terapi kavramlarından biri.

    şema kimyasına geçmeden önce, şemalar özetle şunu der; her insanın çocukluk döneminde hayatla başa çıkabilmek adına geliştirdiği bir veya daha çok duygu düzeneği bulunur. bu şema, sizin doğru tetiğe basıp doğru mekanizmayı çalıştırabilmenize olanak tanır. böylece, öğrenmiş olduğunuz düzeni (yanlış ve sağlıksız dahi olsa) sürdürebilirsiniz, sıfırdan amerika’yı keşfetme stresiyle boğuşmanıza gerek kalmaz.

    şema kimyası ise, sahip olduğunuz şemaları kullanabilmenize zemin hazırlayan şemalara sahip kişilerle tutturduğunuz görünmez bağdır.

    çok kişi söylemiş, evet, aşk dediğimiz şey şema kimyasının oluşması sonucu şemayı hazırlama sebebi olayların bilinçdışı şekilde karın kramplarına sebep olmasıdır. özellikle düşünün, bulacaksınız ipuçlarını. aşık olmak size iyi hissettiren bir kötülük hali, bir bağımlılık hali. şema kimyası da öyle esasen. şema, siz hayatla başa çıkabilin diye birtakım negatif yaşantılara tepki olarak doğmuştu, unutmayın. siz bu negativite ile başa çıkabilin diye olaya konu davranışları pozitif etiketlemiştiniz. o yüzden, şemanızı tetikleyecek birine denk gelirseniz kimyanız tutmuş olur ve karın kramplarınız yeniden nükseder, bu sefer ise adı aşk olur.

    düşünülenin aksine, şema kimyanızın tuttuğu kişiyle birlikte olmak yapıcı ve sağlıklı değildir. sizin bu şemayı oluşturmanızın nedeni zaten bakım vereniniz ile vakti zamanında oluşturduğunuz yanlış ilişkiydi, yani şemanızı besleyecek bir yeni figüre ihtiyacınız yok. hiç çekici olmamakla ve karnınızda kramplara sebep olmamakla beraber sizin sağlıklı ve sizi şemalarınızdan sıyıracak bir ilişkiye ihtiyacınız var. yapılabilirliği, uygulanabilirliği, sürdürülebilirliği oldukça zor olan bu bilinçli tercihin ödülü çok büyük. ben biraz da bu yüzden, yapması sıkıcı ve kısa sürede mükafatını görmenin zor olduğu egzersiz hareketlerine benzetiyorum şema kimyasına karşı gelmeyi. yeterince sabrederseniz, olumlu sonuçlarını görmeye başlamakla kalmaz, sporun tetiklediği dopamin akışınız sonucu acayip keyif aldığınız bir hobiye de sahip olursunuz, sadece sebat etmeyi bilmeniz gerekir. şema kimyanıza ters düşmek ve sizi sevecek, size değer verecek kişilere şans vermek de böyledir işte aslında.

    tüm bunlardan hareketle, önce şemalarınızı keşfedip sonra geriye dönük hayatınızı gözden geçirmeniz sizi ileriye yönelik şema kimyasına düşüşlerden koruyacaktır.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap