5 entry daha
  • geri dönüşüm sektöründeki ekonomik engelleri (maliyetleri) aşmak için kurulmuş sistem.

    geri dönüşüm sektöründeki problem neydi: bir araba fabrikasındaki metal atığı geri dönüştürmek ucuzdur, toplaması ve ayrıştırması, tekrar işlemesi kolyadır.
    fakat bir arabanın 10 sene sonra hurda edilirken veya herhangi bir ürününün tüketiciye gittikten sonra geri dönüştürülmesi ise maliyetlidir.

    avrupa birliğindekiler diyor ki, biz geri dönüşüm harici farklı çözümler bulalım ve böylece bizde olmayan kaynak ve enerji tüketimini azaltalım.
    bu çözümler genelde reuse, repair, repurpose ekseninde dönüyor.

    otomotiv ile ilgili bir kaç farazi örnek vermek gerekirse;
    - arabanın tamamını emekliye ayırmayalım, motorunu daha düşük emisyonlu motorla değiştirip kullanım süresini arttıralım.
    - alternatörler için rektifiye programları yapılması var bu kapsamda. elektrikli araçlar için pil tamiri ve ömrü dolmuş komponentlerin değiştirilerek tekrar kullanımı çalışmaları var.
    - ürün tasarımında ömür sonu farklı kullanım araçlarına dönüştürülebilecek tasarımları dahil etmeye çalışıyorlar. otomotiv sanayinde daha kayda değer bir örnek duymadım ama tekstil sektöründe yavaş yavaş bazı çözümler ortaya çıkıyor.
    bu iş yürürse bu tasarım öğesi üzerinden yürüyecektir.

    ucundan kıyısından bulaştığım bu işlere, özet olarak diyebileceğim, çevre mühendislerine bırakılmayacak kadar önemli bir konseptir. bu işi daha çok ürün tasarımı ve imalat sektörü aktörleri ileride ele alacak. zaten finansman konusundaki destekler de hep bu yönde.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap