7 entry daha
  • 20. yy'nin ikinci çeğreğinde abd siyasetine damgasını vuran iki şahsın teklif ettiği ve uygulattığı politikadan mütevellit ortaya çıkmış kavram.
    bunlardan ilki olan senato dış ilişkiler komitesi başkanı arthur wanderberg'in "soğuk savaşta yapılacak ilk iş amerikan halkının ödünün patlatılması ve abd ile bütün dünyada sovyetler birliğinin ve komünizmin toplu bir ürküntüye dönüşmesi için gerekenlerin yapılmasıdır" deyiminden hareketle uygulanmaya başlayan bu siyasanın, j.r. maccarthy tarafından "abd dışişleri bakanlığı'nda çalışan 205 komünist bulunduğu" yolundaki bir açıklamayla vücut bulmasından çıkan bir kavramdır.

    neticesinde kimsenin adını vermemesine rağmen, doğu avrupa ve çin'deki komünist gelişmelerin korku yarattığı bir ortamda bu senatörün başlattığı soruşturmalar binlerce kişiyi işinden etmiş, bir çoğunun da toplum dışına itilmesine sebebiyet vermiştir. insanların komünistlik suçlamasıyla baskı ve kovuşturmaya uğraması ve bu uygulamanın abdlileri uyumlu yurttaşlar olmaya zorlaması ile kavram adını siyasal literatürde "marcarthycilik"* olarak yerleştirmiştir.

    o kadar ilginçtir, senatör mccarhty başkan eisenhower'a bile* komünist suçlaması yapıp, asker ve sivil devlet görevlilerine insafsızca uyguladığı sorgulamayı 36 gün boyunca televizyondan yayınlatmak yüzünden tepki toplayana kadar, kampanyasını 5 yıl boyunca başarıyla sürdürecektir.

    bu arada bugünlerde olduğu gibi çıkan bu mccarthyism kavramı tüm dünyada yayılacak, türkiye'de de çoğu aydın, öğretim görevlisi ve devlet memuru işlerinden ve kürsülerinden atılacaktır.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap