9 entry daha
  • benim platon hayranlığım yok, platona tek ilgim felsefe tarihi açısındadır. platon'u kendinden sonrakileri nasıl etkilediğini anlayacak kadar anlasam benim için yeterlidir.

    benim gibi düşünenler için timaeus mutlaka okunulması gereken bir diyalog ama baştan sona değil.

    bendeki kitap hackett'in* ve başındaki giriş, diyaloğun kendisinden uzun. benim açından önemli olmayan bir sürü detaya girilmiş. biraz okuyup atladım.

    şimdi, timaeus diyaloğunun taslağı şu: sokrates önceki konuşmasının konusu hakkında özet geçer. bu konuşma siyasidir ve devlet kitabına benzer. lâkin uzmanlar bunun devlet kitabı değil, yazılmamış bir konuşma olduğunu söylüyor. ardından hayali bir atlantis devletinin kuzey afrikayı işgali anlatılır. sonra da konuşma sırası timaeus'a gelir.

    bunların felsefî hiçbir değeri yok, sokrates'in dediklerini ve daha fazlasını da zaten devlette okuduk* bu yüzden sokrates'i ve yancılarını atlıyoruz ve doğrudan timaeus'un konuşması ile okumaya başlıyoruz.

    dikkat edeceğimiz bazı noktalar şunlar:
    * tüm bunlar "olası bir hikaye ama diğer ihtimallerden daha az olası değil"
    *demiurgos
    *neden dünya yaratıldı
    * dünya neden canlı
    *küçük tanrılar
    *insanları neden küçük tanrılar yarattı
    *platon'un seksizmi
    * ruhun ölümsüzlüğü
    *varlık ve hareket meselesi.

    insanların yaratılışı meselesi bittikten sonra sıkıldığımız yerde bırakıp kitabı kapatıyoruz. çünkü geriye kalan sayfalar bir fizik ile bir tıp kitabının birleşimini andırıyor ve teknik detaylara gömülüyor. antik yunan tıbbına özel bir ilginiz yoksa hiç gerek yok.

    bu şekilde diyaloğun %20sini falan okuyup, birkaç saatte diyaloğu bir kenara koyabiliriz.

    sözlük nüfusunun tamamı felsefecilerden oluşsa 40 tane "sen ne biçim platon okuyorsun" mesajı alırdım mutlaka ama sorun değil. yine de itirazınız varsa mesaj atmaktan çekinmeyin*

    edit: dilbilgisi, düzen
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap