8 entry daha
  • ammonoids soyu tükenmiş deniz yumuşakçalarından oluşan, kafadan bacaklılar sınıfına bağlı bir altsınıftır. bu yumuşakçaların günümüzde yaşayan en yakın akrabaları, görüntülerinin benzer olmasına karşın notilus gibi türlerin dahil olduğu nautiloid altsınıfındaki türler değil, coleoidea (ör. ahtapot, kalamar, ve mürekkep balığı) altsınıfındaki türlerdir. bu yumuşakçalar ilk olarak devoniyen döneminde ortaya çıkmış, yaşayan son tür ise kretase-tersiyer yok oluşuyla beraber yok olmuştur.

    yorkshire kıyı şeridinde yaygın olan fosiller jurassic dönemi'ne ait. kalamarlar ve ahtapot gibi kafadan bacaklılar sınıfından olan canlılar, sert kabukları olmadığı için nadiren fosil olarak bulunuyor. ancak diğer yandan kabuklu hayvan fosilleri kireçtaşlarının içerisinden çıkabiliyor. bu tür fosiller yüksek basınca karşı dirençli oldukları için fosilleşme sürecinde mükemmel bir şekilde korunabiliyor.

    canonball (altın gülle) adı verilen kireçtaşı çekirdeğinde, 65 milyon öncesinde soyunun tükendiği bilinen deniz canlısı ammonitin fosillerine rastlanabiliyor.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap