6 entry daha
  • dün bir trafik şube, bir asayiş ve bir emniyet müdürlüğüne işim düştü. 2 saat içerisinde 8-10 tane polis memuruyla muhatap oldum. inanın enseme, boynuma, böğrüme, göğsüme ağrılar girdi.

    içlerinde yardımcı olmaya çalışanlar da vardı, hiçbir şeyden haberi olmayan da, soru sorunca "siz kimsiniz" diye tersleyen de.

    yazılacak çok şey var da, bence önemli husus şu. neden bazısı çok ilgili alakalı ve çözüm odaklıyken, neden bazısı klasik "bugün git yarın gel" memuru? bakıyorum aynı yaş yani aynı jenerasyon, rütbeler de aynı. özel sektör olsa ilgili alakalı çalışanı baş tacı yapar yükseltir ama mesela burada vardiya doldurmaya gelen memura ne yapılabiliyor? amirleri müdürleri uyarıyor mu? mesleki ve insan ilişkileri eğitimlerine sokuyorlar mı? yıllar içerisinde tekrar değerlendirmeye alınıyorlar mı? ben işimi çözmek için devletime gitmişim, bu adam beni nasıl tersleyebiliyor? bu özgüveni nereden alıyor? kesinlikle mizacım saygısız biri değildir, ses tonum kısık ve karşımdakini irrite etmeden meseleyi çözmeye çalışan biriyim. anlaması güç.

    hepsini geçtim, bu iş karakter meselesi, nasıl oluyor da her iki zıt karakterdeki memur da işe alınabiliyor? yani işe alım kısmında bunu ölçen değerlendiren bir sistem yok mu?

    bence devletin tüm kademeleri özelleştirilmeli. nasıl olur nasıl edilir bilmiyorum ama, devlete sırtını dayayan salıyor(bazılarını tenzih ederim) arkadaş. ya memurlarda gelişen salma işi çözülecek ya da benim aklıma başka bir şey gelmiyor.

    ayrıca ; (bkz: bürokrasi hastalığı)
hesabın var mı? giriş yap