6 entry daha
  • türkiye mevzuatını balıkçılık konusundaki topluluk müktesebatına uyumlaştırmada önemli bir gelişme kaydetmemiştir. yeni balıkçılık kanunu kabul edilmemiştir. merkezi idari yapılar yetersiz kalmaya devam etmektedir. yetkilerin farklı bakanlıklar arasında ve tarım ve köyişleri bakanlığı’nın farklı birimleri arasında dağılmış olması durumu devam etmektedir.

    kaynak ve filo yönetimi konusunda gelişme kaydedilmiştir. türkiye 29 balıkçılık liman ofisini oluşturmuş ve donatmıştır. buna ilaveten, 121 balıkçılık denetim müfettişi atanmıştır. balıkçılık bilgi sistemi oluşturulmuştur. bu sistem sayesinde, müfettişler günlük avlanma ve boşaltmaya ilişkin veriyi, merkezi bir veri tabanına kaydedebileceklerdir. anılan sistem, ortak balıkçılık politikası bağlamındaki bazı temel koşulları karşılamaktadır. ancak, sistemin tam olarak işlerlik kazanması, ayrıca seyir defterlerinden ve boşaltma bildirimlerinden elde edilen verilerin çapraz kontrolünün yapılabilmesi için sözkonusu sistem üzerinde ilave çalışma yapılması gerekmektedir. balıkçılık filosu kaydıve gemi izleme sisteminin (vms) geliştirilmesi konusunda yapılan teknik çalışmalarda ilerleme kaydedilmiştir. gemi izleme sisteminin orkinos avı yapan 80 gemi üzerinde pilot uygulamasına başlanmıştır. balıkçılık liman ofislerinin oluşturulmasının ve denetim müfettişlerinin atanmasının ardından, denetleme ve kontrol faaliyetlerinde bir miktar ilerleme kaydedilmiştir.

    kaliteyi arttırmak, kaynakları korumak ve sürdürülebilir balıkçılığı sağlamak amacıyla, tarım ve köyişleri bakanlığı, ticari ve amatör balıkçılık faaliyetlerini düzenleyen genelgeler yayımlamıştır. ancak stok tespitine ilişkin araştırmalar konusunda herhangi bir gelişme kaydedilmemiştir. deniz kaynaklarına ilişkin stokun durumu konusundaki bilgi, yeterince doğru ve güvenilir değildir.

    piyasa politikası, yapısal eylemler ve devlet yardımları konusunda topluluk müktesebatına uyumda herhangi bir gelişme kaydedilmemiştir. türkiye’nin balıkçılık sektörü konusunda kapsamlı bir politika belgesi bulunmamaktadır. türkiye yeni uluslararası anlaşmalara taraf olmamıştır. ancak, türkiye karadeniz’de balıkçılığın yönetimi için uluslararası bir çerçeve geliştirilmesini aktif olarak teşvik etmektedir.

    “balıkçılık” faslı, genel işler ve dış ilişkiler konseyi (gidik) tarafından 11 aralık 2006 tarihinde türkiye’ye ilişkin olarak kabul edilen ve 14/15 aralık 2006’da avrupa konseyi tarafından onaylanan kararların kapsadığı sekiz fasıldan biridir. kıbrıs bayrağı taşıyan veya uğradığı son liman kıbrıs’ta olan gemi ve uçakların taşıdığı malların serbest dolaşımı üzerindeki
    sınırlamalar devam ettiği müddetçe, türkiye bu fasla ilişkin müktesebatı bütünüyle uygulayabilecek konumda olmayacaktır.

    sonuç

    kaynak ve filo yönetimi konusunda ilerleme kaydedilmiştir. ancak ortak balıkçılık politikasına mevzuat uyumu konusunda bir ilerleme sağlanmamıştır. türkiye’nin bu konudaki mevzuatında önemli eksiklikler bulunmaktadır. idari yapılar ortak balıkçılık politikasının uygulanması için yeterince hazır değildir.

    6 kasım 2007 tarihli ilerleme raporundan.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap